NASVETI ZA POPOLNO PEKO NA ŽARU
1. Priprava je ključ
Preden sploh prižgete žar, poskrbite, da imate pripravljeno vse potrebno: meso, zelenjavo, začimbe, olje, klešče, krožnike in – zelo pomembno – dovolj oglja ali plina. Dober žar mojster nikoli ne improvizira z osnovami.
2. Ne obračajte preveč!
Pogosta napaka pri žaru je, da meso obračamo prepogosto. To lahko povzroči izgubo soka in izsušitev. Pustite, da se lepo zapeče na eni strani, nato ga obrnite le enkrat.
3. Ne pozabite na zelenjavo
Bučke, paprika, koruza, gobe – vse to je na žaru fantastično! Naoljite jih, začinite in jih pecite, dokler niso lepo zapečene. Vegetarijanci bodo navdušeni, mesojedci pa prijetno presenečeni.
4. Marinada dela čudeže
Meso, ki je vsaj nekaj ur marinirano, bo mehkejše in bolj polnega okusa. Uporabite olivno olje, limonin sok, česen, sveža zelišča in malo medu ali gorčice – preprost recept za zmagovalno kombinacijo.
RECEPT: MEDENO-ČESNOVI PIŠČANČJI RAŽNJIČI
Sestavine (za 4 osebe):
-
500 g piščančjih prsi, narezanih na kocke
-
3 žlice medu
-
3 žlice sojine omake
-
2 stroka česna (strta)
-
1 žlica olivnega olja
-
Sol, poper
-
(po želji: sesekljan svež timijan ali peteršilj)
Priprava:
-
V večji posodi zmešajte med, sojino omako, česen, olje, sol in poper.
-
Dodajte piščančje kose in dobro premešajte. Pokrijte in marinirajte vsaj 2 uri (še bolje – čez noč).
-
Nataknite koščke na lesene ali kovinske palčke.
-
Pecite na zmerno vročem žaru 10–12 minut, obračajte jih vsake toliko, da se lepo zapečejo z vseh strani.
-
Postrezite s svežo solato ali popečeno zelenjavo.
BONUS NASVET
Ne pozabite na osvežilne napitke – limonado, domači ledeni čaj ali kaj bolj odraslega (pivo, vino ali koktajli). V vročem vremenu pa nikoli brez vode!
Naj bo vaš naslednji žar več kot samo peka – naj bo dogodek, ki združuje ljudi in ustvarja spomine. Prijeten žar želimo!