Letos nekoliko drugače, a kljub temu vrhunsko

Minuli konec tedna je v Murski Soboti potekalo 17. mednarodno srečanje harmonikarjev Pannoniaccordion, ki ga tradicionalno organizira Društvo harmonikarjev Murska Sobota.

V okviru letošnjega srečanja je poleg čudovitih koncertov  program zajemal še predavanje na temo dela z učenci s posebnimi sposobnostmi, ki ga je za učitelje pomurskih glasbenih šol pripravila uveljavljena profesorica Mikela Uršič.

V popoldanskem času so se pomurski mladi harmonikarji udeležili individualnih delavnic z že omenjeno Mikelo Uršič (klasična harmonika), profesorjem na mariborskem Konservatoriju za glasbo Matjažem Balažicom in priznanim umetnikom na diatonični harmoniki Miho Debevcem.

Kot običajno, smo tudi letos v času srečanja v Murski Soboti lahko slišali dva izvrstna koncerta. Zasedba Spopad harmonik (Miha Debevc in Klemen Bojanovič) sta na vrhunskem nivoju z izvedbami svetovnih uspešnic predstavila pestro zvočno paleto, ki nastane v sintezi zvokov diatonične in klasične harmonike.

Spoad harmonik – Miha Debevec in Klemen Bojanovič (foto: M.Z.)

Accordion Orchestra InMusic iz Sežane, ki ga vodi Mikela Uršič, je z deli Griega, Vivaldija, Mozarta in drugih srečanju dodal poseben umetniški pečat in harmoniko orisal v zvočno zanimivi umetniški luči. Prefinjen izbor glasbenih del je z umestitvijo v prekrasen in po akustični plati vrhunski baročni salon soboškega gradu poslušalca vrnil v čas življenja posameznih avtorjev, še posebej prepričljive so bile ob dopolnjeni zasedbi harmonik z violinami izvedbe Vivaldijevih in Mozartovih del.

Accordion Orchestra InMusic iz Sežane pod vodstvom Mikele Uršič (foto: M.Z.)

Vrhunski kulturni dogodek so člani društva lahko izvedli le ob finančni podpori Ministrstva za kulturo RS, Mestne občine Murska Sobota in Občine Beltinci, Pomurskih Lekarn in Pomurskega muzeja Murska Sobota. Da so tovrstni koncerti v Murski Soboti potrebni in zaželjeni, priča tudi odziv številne publike, ki je kljub pestri petkovi družabni ponudbi do zadnjega kotička napolnila dvorano in z ovacijami nagradila izvajalce.

M.Z.