200 EUR vsakemu polnoletnemu državljanu za zagon turizma

Vavčer le eden izmed ukrepov za zagon turizma

S turističnim vavčerjem v višini 200 EUR (porabiti ga bo potrebno do konca leta) za nočitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih in kampih se bo pomagalo turizmu. Slednji je namreč zaradi epidemije in posledično zaustavitve svoje dejavnosti doživel največji udarec in izpad prihodkov. Vavčerji, ki naj bi jih dobil vsak polnoletni državljan RS,  bi državo neuradno stali okoli 200 MIO EUR.

Turizem je panoga, ki zelo hitro odreagira na nepredvidene situacije in krizne razmere ter na kratek rok utrpi škodo, a se tudi zelo hitro prilagodi in si opomore

S strani turističnega gospodarstva je MGRT (Ministrstvo za gospodarski razvoj in turizem) prejelo nekatere ocene škode, ki jo je panoga utrpela zaradi množične odpovedi potovanj in preklica rezervacij v hotelih. Na škodo predvsem opozarjajo s strani turističnih agencij, turističnih vodnikov, hotelov, igralnic, gostinskih obratov in ponudnikov storitev poslovnega turizma. Najbolj bodo posledice te krize prizadele mikro in mala podjetja, ki nimajo rezerv. Turistično gospodarstvo je opozorilo tudi na likvidnostne težave ter na težave glede morebitnega nujnega skrajšanja delovnega časa ali prerazporejanja zaposlenih.

Vavčer v višini 200 EUR, ki bi ga dobil vsak polnoletni državljan RS je eden izmed ukrepov za zagon turizma. Drugi pa so:

  • prejem sredstev iz razpisov za  usposabljanja s področja kriznega managementa in usposabljanja, ki bodo pomagala prebroditi težave ter omogočila lažje okrevanje turističnega gospodarstva
  • sofinanciranje v podporo promocijskih aktivnosti slovenskih turističnih podjetij in vodilnih destinacij z dodatno možnostjo izvedbe aktivnosti tudi na domačem trgu (kupna vrednost razpisov znaša 2 MIO EUR)
  • povečana sredstva za dodatnih 70.000 EUR za promocijo STO za slovenske turistične agencije/organizatorje potovanj (skupno je sedaj na voljo 200.000 EUR)
  • STO bo okrepila razvojno-izobraževalne aktivnosti s ciljem čim večje učinkovitosti promocijskih in razvojnih aktivnosti v obdobju okrevanja v turizmu (Akademija za trženje v turizmu) in drugi.

Uredništvo