Ohranjajo ljudske pesmi iz roda v rod

Minulo soboto, 3. decembra je v Centru za izvajanje kulturnih dejavnosti na Kobilju potekala 28. tradicionalna prireditev DRUŽINA POJE. Prireditev vsako leto v sodelovanju z Občino Kobilje in Kulturnim društvom Kobilje organizira Območna izpostava JSKD Lendava.

Andrej Tibaut v vlogi Franceta Prešerna (foto. T. Galič)
(foto: T. Galič))
(foto: T. Galič)

Po uvodni interpretaciji Prešernove Vrbe, ki jo je občuteno izvedel Andrej Tibaut, je zbrane nagovoril župan Občine Kobilje Darko Horvat, ki je izrazil veselje nad negovanjem tradicije družinskega petja. “Glasba nas v prazničnih dneh še posebej bogati in družino na poseben način poveže,” je dejal in vsem prisotnim zaželel prijetne bližajoče se praznike. Program je povezovala Martina Gjerek.

(foto. T. Galič)

Vse prisotne je nagovorila tudi predsednica Kulturnega društva Kobilje Lidija Vugrinec, ki se je v svojem nagovoru spominjala prijetnih trenutkov iz otroštva, ko sta skupaj z babico “na trnacu” prepevali stare ljudske prekmurske napeve. Žal jih je veliko že šlo v pozabo, zato se na Kobilju z organizacijo te prireditve trudijo ohranjati stare ljudske pesmi, ki se preko družinskega petja v obliki ustnega izročila prenašajo na mlajše rodove.

 

Sledil je koncert, na katerem so se predstavili Zakonca Maučec z Bogojine, Zakonca Antolin s Kobilja, Družina Zavec iz Gančan, Sestre Gruškovnjak s Turnišča, Zakonca Donko iz Gornje Bistrice in Družina Prendl iz Gaberja.

Zakonca Maučec s prijatelji (foto. T. Galič)
Zakonca Antolin s Kobilja (foto: T. Galič)
Družina Zavec iz Gančan (foto. T. Galič)
Sestre Gruškovnjak s prijateljicami s Turnišča (foto. T. Galič)
Zakonca Donko iz Gornje Bistrice (foto: T. Galič)
Družina Prendl iz Gaberja (foto: T. Galič)

Srečanje so popestrili še VOKALNO INSTRUMENTALNA SKUPINA »CVETJE V JESENI« Društva upokojencev Tišina, člani ZAVETIŠČA ZA BREZDOMNE Murska Sobota in GOMILIČKI DÉGAŠI iz Gomilice.

(foto: T. Galič)

Za pester koncert se je v imenu organizatorja vsem nastopajočim zahvalila vodja OI JSKD Lendava Rozina Nemec.  Prisotne je spodbudila k ohranjanju ljudskih pesmi, nastopajoče pa povabila, da se srečanja udeležijo tudi prihodnje leto. Za konec so vsi nastopajoči skupaj z obiskovalci zapeli še ljudsko KJE SO TISTE STEZICE.

 

(foto. T. Galič)

M.Z.