Letos že 30. obletnica likovne kolonije v lipovcih

Minuli petek je v organizaciji Društva za napredek umetnosti Aquila Lipovci potekala otvoritev likovne razstave, katere dela so nastala v sklopu jubilejne 30. likovne kolonije Izak Lipovci 2022.

Likovniki so se zbrali 27. junija v Lipovcih in si najprej ogledali razstavo umetniških del udeležencev 29. kolonije v beltinskem gradu. Z delom so začeli naslednji dan, desetega septembra pa so nastala dela prvič razstavili na priložnostni razstavi na dvorišču lipovskega vaškega doma.

Sodelovali so Igor Banfi (Ljubljana, Murska Sobota), Jože Denko (Murska Sobota), Matjaž Duh (Maribor), Jožica Medle (Šentjernej), Maša Mlinarič (Lipovci), Zoran Ogrinc (Slovenj Gradec) in Ahmet Özel (Istanbul, Turčija).

Na otvoritvi je zbrane najprej nagovorila direktorica Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci Gabrijela Küzma, strokovni komentar na razstavljena dela pa je podal umetnostni zgodovinar in stalni spremljevalec kolonije mag. Franc Obal. Oba govornika sta izpostavila potrebo po nekem stalnem razstavnem prostoru, saj se je likovna umetnost poleg močnega ljudskega izročila in glasbene umetnosti močno zasidrala v tem kraju.

V kulturnem programu je nastopil mladi harmonikar Glasbene šole Beltinci Gabriel Tikvič, ob koncu pa je vse prisotne toplo pozdravila še Jožica Jakob, ki pri organizaciji kolonije sodeluje od njenega začetka.

 

 

M.Z.