Državni sekretar dr. Stanislav Raščan in namestnica ministrice za zunanje zadeve Kanade Marta Morgan sta v pogovoru preko avdio-video povezave poudarila odlične bilateralne odnose med državama od njihovega priznanja Republike Slovenije pred tremi desetletji.

Državni sekretar dr. Raščan je v pogovoru s kanadsko namestnico ministrice za zunanje zadeve Morgan izpostavil pogum in geopolitično razumevanje Kanade pred tremi desetletji, ko je kot prva prekomorska država 15. januarja 1992 priznala neodvisno Slovenijo. To priznanje je nedvoumno spodbudilo val drugih mednarodnih priznanj. Ob tem je spomnil je tudi na ključno vlogo aktivne slovenske diaspore v Kanadi, ki še naprej ostaja eden temeljnih veznih členov med državama.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo glede bilateralnega sodelovanja, saj sta državi partnerici in zaveznici, ki ju povezujejo skupne vrednote in interesi pri vrsti regionalnih in globalnih vprašanj. Odprtih zadev med državama ni, zavzela pa sta se za nadaljnjo krepitev odnosov, tudi z obiski na različnih ravneh.

V nadaljevanju sta izpostavila pomen strateškega partnerstva med Evropsko unijo in Kanado, ki se je po lanskem Vrhu še okrepilo, tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Tudi v okviru NATO državi tesno sodelujeta na številnih področjih, vključno v Natovi okrepljeni prednji prisotnosti v Latviji. Ob tem sta spregovorila tudi o varnostnih razmerah v Vzhodni Evropi.

Sogovornika sta poudarila tudi zgledno sodelovanje v drugih multilateralnih okvirih, kot na primer na področjih soočanja s pandemijo, človekovih pravic, zelene transformacije in boja zoper podnebne spremembe. Državni sekretar dr. Raščan je namestnici Morgan podrobneje predstavil tudi slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025.

C. U.