Posebnost slikarske kolonije je v tem, da slikarski umetniki slikajo na platno lipovske zanimivosti

Letos mineva 30 let, odkar so v Lipovcih prvič organizirali slikarsko kolonijo. Idejna vodja je bil danes že pokojni domačin Izidor Horvat – Izak, ki se je s slikarstvom ukvarjal ljubiteljsko. Na osnovni prvih slikarskih kolonij je organizacijo prevzelo Društvo za napredek umetnosti Aquila Lipovci, ki ga vodi predsednica Jožica Jakob.

Letošnjo jubilejno 30. slikarsko kolonijo Izak Lipovci so podprli Občina Beltinci, Krajevna skupnost Lipovci in Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci. Potekala je od ponedeljka, 27. junija do petka, 1. julija. Udeleženci kolonije so ustvarjali v vaškem domu, pri gramoznici Vučja jama in okolici Lipovcev. Zdaj že tradicionalno so umetniki nastanjeni po lipovskih domačijah, kar je posebnost kolonije. Domačini jih vsako leto sprejmemo z odprtimi rokami, med njimi so se v 30 letih spletle močne prijateljske vezi.

(foto: J.Ž.)

Slikarska dela so letos na ogled v dvorani vaškega doma v Lipovcih. V tridesetih letih je nastalo kar veliko umetniških del, ki so jih slikarji podarili društvu, veliko slik pa je bilo namenjeno v dobrodelne namene. Med drugim slikarska dela krasijo prostore vaškega doma v Lipovcih, občinske prostore v Beltincih, v bolnišnicah, domovih, nekaj slik pa je bilo tudi prodanih. Tudi letos je strokovni komentator razstave bil umetnosti zgodovinar mag. Franc Obal.

Umetniški vodja letošnje kolonije je bil Igor Banfi, sodelovali pa so še slovenski umetniki Jože Denko, Matjaž Duh, Jožica Medle, Maša Mlinarič in Zoran Ogrinc, iz tujine pa se je letošnje slikarske kolonije udeležil Ahmet Özel iz Istanbula (Turčija).

Jožica Jakob (foto: J.Ž.)

Predsednica društva Jožica Jakob nam je povedala, da so si zainteresirani razstavo del 30. kolonije lahko ogledali v prostorih Vaškega doma v Lipovcih ob koncu kolonije, za daljši čas pa bodo dela na ogled ob otvoritvi naslednje kolonije, predvidoma v mesecu juniju prihodnje leto. Kolonija vleče neke vrste rdečo nit tudi preko tega, da približno tretjino udeležencev vsako leto angažirajo za naslednje leto.

 

Društvo za napredek umetnosti Aquila Lipovci povezuje slikarsko umetnost, ustvarjalnost, glasbo, petje… Umetniki se v času kolonije družijo in kramljajo o idejah in neslutenih možnostih razvoja kolonije. Organizator jim je v spomin in zahvalo podaril dve knjižni deli in izdelek iz slame.

M.Z.