30 rojstni dan ustanovitve DEMOS in resnica o podtaknjencih, ki so jo rušili!

Foto: Jože Pogačar
Na včerajšnji dan je bila v Ljubljani leta 1989 ustanovljena koalicija demokratičnih strank, podpisniki dokumenta pa so bili Andrej Magajna, Rajko Pirnat, Dušan Plut, Marjan Podobnik, Jože Pučnik, Dimitrij Rupel, Ivan Oman, Katja Boh, Hubert Požarnik, Leo Šešerko in Lojze Peterle.
Spomnimo, pisal se je november 1989, ko so se sestali predstavniki strank Slovenske demokratične zveze, Slovenskih krščanskih demokratov in Socialdemokratske zveze Slovenije. Dogovorili so o sodelovanju in na ta dan leta 1989 ustanovili Demos. Pridružila sta se mu še Slovenska kmečka zveza in Zeleni. Demos je naslednje leto zmagal na prvih demokratičnih volitvah in prevzel vlado RS.
ndd
Na prvih demokratičnih volitvah je Demos zmagal s 54,8 % glasov in dobil mandat za sestavo nove vlade RS. Njen predsednik je postal Lojze Peterle.
Slovenska Pomlad je s tem postala stvarnost, žal pa so jo ustavile podtalne igre strank, naslednic komunističnega režima, ki so izkoristile vso moč, pridobljeno po 2. svetovni vojni.
Demos je tako zaradi podtaknjencev v njegovih vrstah razpadel, s tem pa je bil najmanj za tri desetletja ustavljen razvoj države v novo demokratično in napredno družbo, zapiše Jože Pogačar.
Dogodek je objavljen tudi na https://www.na-danasnji-dan.si
Uredništvo