5000 mož na Poljskem z molitvijo nagovorili Evropo

Foto: fb

5000 mož na Poljskem se je združilo v molitev svetega rožnega venca blažene Device Marije, da bi nagovorili Evropo. Poljska je namreč v zadnjih mesecih precej izpostavljena, pa čeprav so temelji nastanka vrednot EU “blizu” Poljski.

Morda je slika naslednjega: 8 oseb, ljudje stojijo in na prostem

Najprej se zgodi na tisoče protestov na Poljskem, ki so ogorčeni nad odločitvijo ustavnega sodišča, ki je postavilo pod vprašaj primarnost prava EU nad nacionalnim pravom (spomnimo, ustavno sodišče je bilo jasno, da so določbe v evropskih dogovorih, s katerimi Evropska komisija utemeljuje pravico do soodločanja pri vprašanjih, povezanih s pravno državo nad nacionalnim pravom)  “Gre za obstoj Poljske države v EU”, so vzklikali protestniki in mahali s poljskimi in evropskimi zastavami in med drugim vzklikali Ostajamo in Mi smo Evropa.”

Morda je slika naslednjega: 1 oseba, stati in na prostem

“Sveža” je poglobitev migrantske krize, ki se dogaja na Poljsko-Beloruski meji. “Poljsko-belorusko prebežniško krizo je potrebno reševati v pogovorih med Brusljem in Minskom, ki jih bodo začeli takoj (problematiko je v celoti potrebno prenesti na raven Belorusije in EU-ja”, se pišejo zaključki voditeljev. Toda, poljski notranji minister Mariusz Blaszczak je za poljski radio Jedynka posvaril, da bi lahko kriza na meji z Belorusijo trajala več mesecev, zato se njegova država zagotovo pripravlja tudi na ta scenarij.

 

 

Poljska se torej še kako zaveda, da so njene korenine identitete globoke in posledično močne ter, da le te nikakor ni moč prehitro dati na prepih. Še posebej, ker so temelji vrednot nastanka EU blizu Poljski.