Strokovnjaki razkrivajo najboljši sir in katerega se je bolje izogibati

Foto: pexels.com/beyzaimamoglu

Sir je priljubljena sestavina, ki se dobro ujema z različnimi jedmi, vendar ali je pametno uživati sir ves čas? Čeprav vsebuje veliko beljakovin, kalcija, vitaminov in esencialnih aminokislin, je lahko tudi kalorična hrana, bogata z maščobami in natrijem.

Direktor laboratorija “Food Lab” Kastro Mortiljaro je sestavil seznam sirov, ki se štejejo za bolj zdrave:

Najbolj zdrav sir: Rikota

Rikota, kar pomeni “ponovno kuhan”, se proizvaja s tretiranjem sirotke, ki ostane po koagulaciji mleka. Vsebuje visoko koncentracijo sirotkinih beljakovin, ki jih telo zlahka absorbira. Ta sir je lahek in vsebuje manj maščob, zaradi česar je odlična izbira za tiste, ki želijo uživati v siru brez dodatnih kalorij.

Trdi siri

Trdi siri, kot sta parmezan in gauda, so prav tako med bolj zdravimi možnostmi, če jih uživamo zmerno. Vsebujejo manj vode in več kalcija, zato boste z manjšimi količinami bolj siti. Trdi siri vsebujejo tudi več hranil, ki so pomembna za zdravje kosti in zob.

Najboljši sir za nadzor teže

Za tiste, ki pazite na težo, so priporočljivi siri z visoko vsebnostjo beljakovin, kot so švicarski sir, čedar in rikota. Razmerje beljakovin in kalorij naj bo 1:10 – na vsakih 100 kalorij naj bo vsaj 10 gramov beljakovin. To razmerje pomaga ohranjati občutek sitosti in spodbuja rast mišic.

Sir, ki se mu je bolje izogibati

Izogibajte se visoko predelanim sirom, vključno s siri v konzervah, posamezno zavitimi rezinami in topljenimi siri. Ti siri pogosto vsebujejo dodatne konzervanse, umetne arome in veliko soli, kar lahko negativno vpliva na zdravje.

Uživanje v zmernosti

Najbolje je sir obravnavati kot aromo, ne kot glavni obrok. Zmerno uživanje sira omogoča izkoriščanje njegovih koristnih hranil, ne da bi presegli dnevni vnos kalorij in maščob.

vir: krstarica