Jurčku – sinu najbolj zaščitenega župana tranzicijske levice – zastarali davčni dolg!

Foto: Bobo

Slovenska javnost je znova priča vprašanju enakosti pred zakonom med običajnimi ljudmi in ljubljansko “elito”. Nedavna odločitev finančne uprave (FURS) je Juretu Jankoviću, mlajšemu sinu ljubljanskega župana Zorana Jankovića, odpisala več kot pol milijona evrov dolga. Razlog je po poročanju Financ zastaranje, a roko na srce – tokratna ugodna rešitev za družino Jankovič ni osamljen primer.

Sodeč po razvidnih podatkih v sodnem registru zemljiške knjige, je FURS s premoženja Jureta Jankovića umaknil zastavno pravico, ki jo je imel na Jankovićevem 50-odstotnem lastniškem deležu holdinga Electa. Z njo je FURS zavaroval 541 tisoč evrov visoko terjatev do Jankovića. Okrajno sodišče je izdalo sklep, da se zavarovaje ustavi in se zastavna pravica razveljavi. Razlogi po poročanju Financ niso navedeni. Jankovič mlajši je prav tako izginil iz Fursovega seznama davčnih dolžnikov, v izbrisu pa je tudi hipoteka v višini 461.249 evrov, ki jo je FURS vpisal na njegovi 1.422 kvadratnih metrov veliki parceli ob družinski hiši na Vinterci.

Razlog naj bi bil “zastaranje”
Po navedbah Financ je umik zavarovanj posledica zastaranja dolga, del naj bi bil tudi poplačan. FURS je Jankovića vzel pod drobnogled pred več kot desetimi leti, ko mu je v inšpekcijskem nadzoru med letoma 2006 in 2010 odmeril za 461 tisoč evrov (brez obresti) dodatnih davčnih obveznosti, je leta 2014 poročal Dnevnik. Nadzor je pokazal, da naj bi Jankovićeva zasebna poraba za 1,3 milijona evrov presegla uradno prijavljene prihodke.

Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića. (Foto: Bobo)

FURS zaradi varstva podatkov več ni mogel izdati, a so v splošnem zavezani k nemudni sprostitvi zavarovanja, če davčna obveznost ugasne ali ne more več nastati. Enako se zgodi v primeru plačila zavarovanega dolga, razveljavitve izvršilnega naslova ali potrdila o izvršljivosti.

V preteklosti odpisanih skoraj 50 milijonov evrov
To pa ni prvič, da so Jankovićevim odpisani dolgovi. Sodišče je v zadnjih letih trem podjetjem v lasti družine Janković – Electi Inženiringu, Electi Naložbam in Electi Holdingu – odpisalo skoraj 29 milijonov evrov dolga. Zakonodaja, ki je omogočila te odpise, je bila sprejeta v času vlade Alenke Bratušek, ki jo je vodil Zoran Janković, tedanji predsednik Pozitivne Slovenije. Poenostavljena prisilna poravnava, uvedena s to zakonodajo, je omogočila podjetjem družine Janković, da se znebijo milijonskih dolgov in upnike pustijo nepoplačane.

Foto: Bobo

Septembra 2020 je odmevala novica, da Jankovićevim ne bo treba plačati 8 milijonov evrov davka na dodano vrednost in obresti po odločbi FURS iz leta 2012. Sodišče je po osmih letih odločilo, da je treba o tej odločbi ponovno odločati, nato pa je FURS postopek opustil. Poleg tega je nekdanja SKB banka, ko je bila še v državni lasti, Jankovićem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja odpisala 8 milijonov nemških mark dolga, kar je približno 4 milijone evrov.

Kljub številnim očitkom in sumom kaznivih dejanj družina Janković še naprej uspešno izkorišča zakonodajne luknje in postopke, ki omogočajo odpis njihovih dolgov in več kot očitno uživa poseben status in imuniteto zaradi svojih političnih povezav.

vir: A. H. (nova 24)