Združenje hrvaških gostincev je objavilo podatke o prometu v restavracijah, kavarnah in klubih, in sicer za mesec julij. Rezultati so precej porazni, saj je promet v istrskih restavracijah za približno 20 odstotkov slabši kot lani. Katastrofalno stanje pripisujejo vrtoglavim cenam na otokih, nad katerimi so se ljudje na družbenih omrežjih že zgražali.
Hrvaški mediji so od pričetka poletja že večkrat poročali o dejstvu, da je letošnje poletje turistično šibkejše, očitno pa je stanje slabše, kot so predvidevali. Promet v celinski Dalmaciji je od deset do dvajset odstotkov slabši kot lani, na otokih pa celo za 50 odstotkov.
50-odstotni upad prometa
Po poročanju medija Plava kamenica je povprečen padec prometa znašal približno od petnajst do dvajset odstotkov, realnost pa je precej okrutnejša. Na otokih namreč beležijo kar 50-odstotni padec, ki so ga sicer pričakovali.
Padec prometa je logičen
Hvar, Korčula in Brač so otoki z najbolj zasoljenimi cenami na celotni obali. Po vsej Evropi so zasloveli z najdražjimi skodelicami kave – te stanejo od sedem do osem evrov – in kozarci šampanjca, ki stanejo od 250 do 300 evrov.
“Normalno je, da nihče razumen ni hotel plačati teh cen in da so otoki postali tarča kolektivnega bojkota, tako hrvaškega kot mednarodnega. Zakaj bi navsezadnje kdo pri zdravi pameti zapravil toliko denarja v nesrečnem Garifulu kot v katalonski Disfrutar, uradno najboljši restavraciji na svetu,” so objavili na portalu. Ob tem so dodali, da je hrvaški turizem na nekaterih področjih, predvsem na dalmatinskih otokih, postal drastično bizaren, temu primerno pa so drastični tudi podatki o upadu prometa.
vir: nova24