Za limonino kremo potrebujemo: 350 ml mleka, 90 g sladkorja, 20 jedilnega škroba, 3 rumenjake, naribana lupinica 1 bio limone, 4 jž limoninega likerja, 100 g mascarpone sira
Priprava:
- Mleko zavremo in odstavimo.
- Medtem z ročno metlico zamešamo sladkor, rumenjake in škrob.
- Dodamo naribano limonino lupinico.
- Prilijemo polovico zavretega mleka in mešamo toliko časa, da ni grudic.
- Preostanek mleka spet segrejemo in prilijemo sladko zmes.
- Nenehno mešamo z ročno metlico vse dokler ne zavre. Mešamo še minutko.
- Prilijemo še limonin liker in premešamo.
- Dobljeno kremo predenemo v drugo posodo, pokrijemo s pvc folijo za živila in ohladimo na sobno temperaturo.
- Nato vmešamo še mascarpone sir.
- Dobljena krema mora biti res lepo gladka in homogena.
- Posodo hermetično zapremo in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri preden jo nadevamo na piškotno dno.
Za piškotno dno (za pekač mer 34 x 11 cm) potrebujemo: 300 g Oreo mletih keksov, 100 g tekočega masla
- Mletim Oreo keksom v skledi prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo (v kolikor nimamo že mletih, jih v prah zdrobimo v multipraktiku ali z lesenim valjarjem).
- Dobro premešamo in enakomerno porazdelimo v pekač.
- Piškotno maso lepo poravnamo po dnu pekača in po notranjih robovih.
- Vse skupaj zavijemo v pvc folijo za živila in postavimo za dve uri v hladilnik.
Po preteku najmanj dveh ur, piškotno tortico sestavimo.
Za dekoracijo potrebujemo: sveže jagode, lističi mete, čokoladni čips, grobo mleta bučna semena, sladkor v prahu
- S kremo napolnimo dresirno vrečko z izbranim nastavkom (če je nimamo enostavno kremo dodamo z žlico in lepo poravnamo).
- Po vrhu kreme naložimo jagode (lahko uporabimo sadje po izbiri).
- Dekoriramo še z lističi mete, kokosovim čipsom, grobo mletimi bučnimi semeni ter jo po robovih rahlo posujemo s sladkorjem v prahu.
- Oreo tortico postavimo za nekaj ur v hladilnik.
- Preden jo razrežemo in postrežemo, jo 15 minut pustimo na sobni temperaturi.
Recept in fotografije je pripravila: Selma Bizjak, več zanimivih receptov lahko najdete na kulinaričnem blogu: www.sladkoslanebrboncice.si