Murska Sobota kmalu spet plesna prestolnica

 

Na prizoriščih v parku in okolici gradu bodo na ogled krajša dela mlajših avtorjev in izbrane krajše forme, ki so bile izbrane izmed devetinpetdesetih prijavljenih del, prispelih na odprti poziv. V Gledališču Park bosta celovečerni predstavi, špansko-slovensko-hrvaška koprodukcija »Gran Bolero« in belgijsko-madžarska koprodukcija »Ageless Generation«, ob tem bodo tam nastopili še izbrani korejski avtorji s Seulskega mednarodnega koreografskega festivala.

Kaj se bo dogajalo in kdaj?

  • Festival se bo začel z veličastno predstavo španskega koreografa Jesusa Rubia Game. Za izvedbo tega zahtevnega dela sta moči združili skupina En-Knap iz Ljubljane in Zagrebški plesni ansambel. Večje število plesalcev natančno sledi koreografski zasnovi, ki Ravelov »Bolero« osvetli z različnih zornih kotov in ga nadgradi z vrtincem izjemne plesne energije.

  • Drugi dan se bo na Odprtem odru zvrstilo sedem izbranih miniatur z mednarodnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev OPUS1. Zatem bo v Gledališču Park na sporedu predstava »Ageless Generation« v koreografiji Antona Lachkyja, ki živi in ustvarja v Belgiji. Predstavo v energetsko nabitem slogu bo izvedlo Srednjeevropsko plesno gledališče iz Budimpešte.

  • Tretji dan bo v Trubarjevem drevoredu in okolici gradu poseben dogodek z naslovom »Odprto mesto III«. V negledališkem okolju se bo predstavilo sedem avtorjev iz petih držav. Nanizanko zelo raznolikih plesnih miniatur, ki jo sestavljajo tako eksperimentalna dela kot tudi dela za otroke, v celoto povezuje eden najlepših kotičkov našega mesta.

  • Zadnji dan bo na Odprtem odru predstavitev »Dance Communication Laba« v okviru plesne mreže Beyond Front@, ki je izšla iz prizadevanj festivala Front@ za sodelovanje v širšem mednarodnem prostoru. Plesalci iz Madžarske, Poljske, Švedske, Hrvaške, Romunije in Slovenije bodo ustvarjali pod vodstvom slovenske koreografinje Andreje Rauch. Festival se bo zaključil z izjemno zanimivim večerom v Gledališču Park. Koreografije treh avtorjev potrjujejo izjemnost nam dokaj neznanega korejskega sodobnega plesa. Prepletajo ga s sodobno glasbo, izvajano v živo s tradicionalnimi korejskimi glasbili.

Front@ se je v devetnajstih letih razvila v mednarodno ugleden in pomemben dogodek. Z delovanjem v manjšem mestu kaže, kako pomembna je dostopnost vrhunskih umetniških dosežkov zunaj velikih mest. Festival ob podpori ministrstva za kulturo in murskosoboške mestne občine nastaja pod umetniškim vodstvom koreografa Matjaža Fariča, v organizaciji zavoda Flota in v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota. Letos pri izvedbi festivala sodelujejo tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Flota – Ljubljana in zavod Bunker v okviru mednarodnega projekta Beyond Front@ – Bridging Periphery.

Več informacij je zbranih na spletni strani www.flota.si/fronta.html

 

Vir: Občina Murska Sobota