Festival Vinarium 2024: Koncert pod zvezdami

Foto: Sandi Baumgartner

Lendava se je v festivalske barve odela že skozi poletne mesece, za uvod v festival pa vas vabimo na koncert pod zvezdami v čudovit prireditveni ambient grajskega obzidja.

Vljudno vabljeni na koncert, ki bo 23. 8. 2024, ob 19.30 na grajskem obzidju lendavskega gradu.

Z nami bodo mednarodno priznane glasbenice, violinistka Inga Ulokina, pianistka in muzikologinja Olga Ulokina, sopranistka Marina Igritskaja. Plesno noto dogodku je dodala tudi mojstrica flamenka in kastanjet Maša Kolšek.

Na programu bodo dela velikih mojstrov klasike in ognjevitega španskega flamenka ter tanga.

Vstop je prost, vljudno vabljeni.

O nastopajočih:

Inga Ulokina, violina

Dobitnica Rektorjeve nagrade Zagrebške akademije za glasbo je študirala na Hochschule fuer Musik Köln, magistrirala summa cum laude na Zagrebški akademiji za glasbo in se izpopolnjevala na Brucknerkonservatorium v Linzu. Solistično je nastopila z orkestrom Zagrebške akademije za glasbo, Simfoničnim orkestrom Konservatorija Josef Fux Graz, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije,  Zagrebškim komornim orkestrom in simfoničnim orkestrom Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani, ki ga je tudi vodila v prvi sezoni delovanja kot koncertna mojstrica.

Koncertirala je po celi Evropi in na Kitajskem.

Trenutno deluje kot koncertna mojstrica Ljubljanskega godalnega ansambla in Zagrebškega komornega orkestra. Je profesorica violine, komorne glasbe in orkestra na Glasbeni šoli Rogaška Slatina ter  umetniška vodja mednarodnega tekmovanja za mlade glasbenike Oskar Rieding, ki je trenutno velja za največje mednarodno tekmovanje za mlade violiniste v Sloveniji, nastalo v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ZRC SAZU in Muzikološkim institutom in dr. Marušo Zupančič.

𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐈𝐠𝐫𝐢𝐭𝐬𝐤𝐚𝐲𝐚, 𝐬𝐨𝐩𝐫𝐚𝐧

mednarodno uveljavljena operna glasbenica in prejemnica nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Diplomirala je z odliko iz opernega petja na akademiji za glasbo M. I. Glinka v Nižnjem Novgorodu.

Je prejemnica posebne nagrade žirije na Mednarodnem tekmovanju samospeva “Kraljična samospeva”.

Sopranistka je aktivna tudi na pedagoškem področju, vodi vokalno glasbeno šolo “Zlata lira” v Ljubljani in je idejna vodja Mednarodnega festivala in pevskega tekmovanja “Blagoslovi me, moj talisman” v Škofji Loki. Je aktivna komorna glasbenica in vodja seminarjev v organizaciji Društva slovenskih pevskih pedagogov.

Vokal Marine Igritskaya odlikuje široka barvna paleta in izvajalska izvirnost v interpretaciji. Širok obseg vokalnega repertoarja pevke sega skozi obdobja glasbene literature od baroka do 21. stoletja.

𝐎𝐥𝐠𝐚 𝐔𝐥𝐨𝐤𝐢𝐧𝐚, 𝐤𝐥𝐚𝐯𝐢𝐫

Profesorica Olga Ulokina, akademska glasbenica, priznana muzikologinja, glasbena pedagoginja in skladateljica je magistrirala na državni Akademiji za glasbo N. Rimski – Korsakov v Sankt-Peterburgu  na oddelku za kompozicijo in glasbeno teorijo.

V slovenski strokovni javnosti uveljavila kot vrhunska predavateljica, avtorica in soavtorica učbenikov ter ustvarjalka zavidljivega avtorskega metodičnega opusa. Z bogatimi izkušnjami, ki temeljijo na glasbenopedagoški tradiciji v Sankt Peterburgu, je prispevala k zasnovi in oblikovanju nove metode poučevanja predmeta nauk o glasbi v Sloveniji

Je dobitnica nagrade Fran Gerbič za življenjsko delo in posebne dosežke na področju glasbenega izobraževanja v Republiki Sloveniji.

Svoja znanja prenaša na nove generacije glasbenikov – skupaj s kolegicami prof. V. Repše in prof. A. Urbančič je ustvarila tudi zbirko učbenikov, ki zajemajo celotni sistem razvoja različnih segmentov glasbenega posluha ter splošnega glasbenega izobraževanja, ki se uporablja v slovenskih glasbenih šolah.

Posebna plesna gostja: Maša Kolšek, flamenko

Maša Kolšek je plesalka, koreografinja in učiteljica plesa, ki se je že od zgodnjih let  spoznavala z najrazličnejšimi plesnimi tehnikami, kot so jazz balet, sodobna plesna tehnika, step, show dance, balet in hip hop. Kot koreografinja in učiteljica plesa je bila med drugim soustvarjalka mnogih plesno-glasbenih predstav, medgeneracijskih plesnih dogodkov in plesnih modnih revij, za kar je dobila tudi posebno priznanje župana Mestne občine Velenje.

Zadnja leta se posveča predvsem flamenku, ki ga pleše v prav posebnem, unikatnem in zares ognjevitem slogu.

Svoje znanje redno izpopolnjuje pri pri priznanih domačih in tujih plesnih pedagogih.

Poleg Mitje Obeda vodi skupino flamenko plesalk Flame&Co., s katerimi so se v zadnjem letu predstavljale po celi Sloveniji s predstavama Odstiranja in Zrejlo je žito, ki sta zasnovane kot edinstvena zdruzitev flamenka in sodobne plesne tehnike.

Kot solo plesalka redno sodeluje na prireditvah in glasbenih koncertih s priznanimi glasbeniki iz Slovenije in sveta.

 

vir: Občina Lendava