8. Pomurski galop

Zmagovalci 8. Pomurskega galopa. FOTO: Tomaž Galič

V nedeljo, 25. avgusta 2024, se je že osmič odvil Pomurski galop, kot predtekmovanje Nacionalnega galopa, ki pa bo tokrat na drugi lokaciji, v Szilvásváradu na Madžarskem. Obiskovalci so tudi letos lahko uživali v pestrem in zanimivem kulturnem programu ter navijali za svojega favorita na galopskih dirkah.

Prireditev se je pričela s svečano otvoritvijo in slavnostnim prihodom nastopajočih, zatem pa so se odvile kvalifikacije za finalne dirke. V popoldanskem programu so poleg konjeniške prestave »čikošev« in Puszatötös, nastopajoči prikazali tudi dresurno jahanje in preskakovanje ovir.

Otroci so se lahko preizkusili v rokodelskih delavnicah in jahali ponije ter se igrali s tradicionalnimi lesenimi igrali ali se zapeljali s turističnim vlakcem po mestu. Na prodajnih pultih so se predstavili lokalni ponudniki tradicionalne obrti in eko produktov.

Ob 18.30 so sledile finalne dirke, in sicer narodnostna dirka, ki je določila kateri trije konjeniki se bodo pomerili na Nacionalnem galopu, slovenska dirka in dve dirki ponijev.

Rezultati finalnih dirk 8. Pomurskega galopa

kategoriji Madžari, ki živijo v Pomurju, je zmagal Matej Grebenjak iz Petišovec, drugo mesto je zasedel Péter Bendegúz Mellár iz Lendave, tretji pa je bil József Biró iz Dolge vasi. V kategoriji Slovencev je prvo mesto osvojil Žan Sovan, drugi je bil Teodor Kolarič, tretji pa Sašo Zrnec. Pri tekmovanju ponijev do 120 cm je zmagala Marisa Kladnik Čeh, drugi je bil Dominik Kladnik Čeh, tretja pa Taja Štebih. V kategoriji ponijev nad 120 cm je prvo mesto osvojila Lea Gomboc, drugi je bil Benjamin Jakopin, tretji pa Maj Terbuc.

Po finalnih dirkah je sledila še ena konjeniška predstava, muzikali in operete na konjih, za večerno glasbeno vzdušje pa je poskrbela skupina New Casino.

Vir: Občina Lendava