MURSKA SOBOTA: Vizija razvoja bodočih prometnih ureditev v mestni občini

Občina Murska Sobota

Proces priprave Občinske celostne prometne strategije za Mestno občino Murska Sobota (OCPS) se počasi preveša v sklepno in obenem ključno fazo izdelave. V naslednjih tednih bo proces izdelave Strategije slonel na opredelitvi ciljnih vrednosti ter na oblikovanju ukrepov, ki predstavljajo rdečo nit Strategije.

V preteklih mesecih je bila izvedena obširna analiza obstoječega stanja prometa v mestni občini. Za potrebe pregleda stanja na področju prometa, je bila pregledana obstoječa relevantna dokumentacija s področja urejanja prometa in prostora, analizirane prometne obremenitve, demografska gibanja, potovalni vzroki, prometne značilnosti in kakovost bivalnega okolja. Nadalje so se izvedle anketne raziskave v osnovnih šolah, v izbranih podjetjih in med splošno javnostjo, predvsem z namenom, da so se ugotovile obstoječe prometne navade in načini potovanj. Tvorjen in promoviran je bil poseben naslov elektronske pošte, na katerega občani pošiljate svoje predloge in ideje glede bodočih prometnih ureditev.

Nadalje so se na delavnicah med ključnimi lokalnimi deležniki opravili intervjuji glede obstoječih izzivov. Opravljeno je bilo tudi kordonsko štetje prometa na treh presekih cest, s čimer se je pridobil »modal-split« izhodiščnega stanja. Opravljenih je bilo tudi pet terenskih ogledov, s ciljem ocenjevanja pogojev za vodenje cestnega prometa, za upravljanje z mirujočim prometom, za hojo, za uporabo kolesa in za uporabo storitev javnega potniškega prometa. Z naštetimi aktivnostmi se je pridobil vpogled v trenutno stanje prometa v mestni občini.

Vizija bodočih prometnih ureditev je temelj za učinkovito izvajanje OCPS in opredeljuje dolgoročno zasnovo mobilnosti v občini. Predstavlja smerokaz, v kakšni občini želimo živeti v prihodnosti in kako se ta razlikuje od prometnih ureditev v občini danes.

sporočilo za javnost:

https://www.murska-sobota.si/sites/default/files/2024-09/3._medijsko_sporocilo_za_javnost_mo_ms.pdf

 

 

vir: Občina Murska Sobota