Kučan bi lahko poceni kupljeno hišo v Murglah prodal že za milijon evrov

Foto: Nepremičnine.net

Pred kratkim je po socialnih omrežjih zaokrožila objava na spletnem portalu nepremicnine.net, kjer se prodaja ena povsem povprečna 165-kvadratna hiša v Murglah po neverjetni ceni 1 milijon evrov.

165 kvadratov za milijon evrov

V opisu piše, da gre za vrstno hišo, zgrajeno leta 1983, adaptirano pa leta 2010 z 275 m2 zemljišča – kar je izredno malo. Slike notranjosti dajejo misliti, kot da je bila adaptacija tam nekje leta 1987, ne pa 2010, saj je interier videti zastarel v maniri tipične pohištvene opreme iz poznega komunizma – itison, kopalniške ploščice iz vaških bifejev, veliko bleščečega se (najbrž z nečim premazanega) lesa. Kljub temu se kupci nadejajo, da bodo iztržili kar 1 milijon evrov.

Kučan bi obogatel

Se pravi, da bi tudi predzadnji predsednik centralnega komiteja Zveze komunistov Milan Kučan za svojo nepremičnino v Murglah dobil vsaj takšno vsoto. Nekdanji partijski šef je za svojo hišo v Murglah odštel (revalorizirano) le 35 tisoč evrov, čeprav je njena realna tržna vrednost očitno vsaj milijon evrov. Vanjo se je sicer vselil leta 1983, hiša je bila tedaj v lasti Izvršnega sveta SRS, namenjena za funkcionarje. Kasneje jo je odkupil po določbah Jazbinškovega zakona po izredno nizki ceni. Takrat je bila vrednost hiše ocenjena na nekaj manj kot 100 tisoč nemških mark, kupnina pa je na koncu znašala nekaj več kot 40 tisoč nekdanjih nemških mark, kar predstavlja današnjih nekaj več kot 20 tisoč evrov.

Oče slovenskega nacionalno-interesnega socializma Milan Kučan (Foto: Bobo)

Vrednost skokovito poskočila

Poleg stanovanjske hiše pa je za praktično simbolično ceno odkupil še parcelo, ki se nahaja blizu Kučanove hiše – tista parcela je dovolj velika, da se tam postavi še ena hiša. Celotna cena prvega med slovenskimi komunisti torej krepko presega milijon evrov in se najbrž približuje kar dvema.

V letih popolne restrikcije novogradenj v Ljubljani in okolici – razen za elito iz kroga župana Zorana Jankovića –  pa je vrednost nepremičnin v Murglah krepko poskočila.

Eno od funkcionarskih hiš v Murglah je kupil tudi zadnji predsednik predsedstva SRS Janez Stanovnik, kasneje šef zveze borcev. Pokojni Stanovnik naj bi v nakup hiše vložil preračunano deset tisoč evrov, pred leti pa je hišo prodal za okoli pol milijona evrov.

Slovenski Beverly Hills torej ni nastal naravno, tako kot prestižne lokacije v tujini, kamor so se naselili bogataši, ki so obogateli po načelih meritokracije. Murgle so postale dragocene zaradi tega, ker se v Ljubljani praktično ne da graditi.

Bi Kučan storil kaznivo dejanje, če bi hišo prodal?

Spomnimo, da je prvak opozicije Janez Janša trenutno v kazenskem postopku, ker je leta 1992 kupljeno nepremičnino v Trenti 13 let kasneje (leta 2005) prodal za višjo ceno, kot jo je kupil. Tožilstvo mu očita, da se je nezakonito okoristil.

Spomnimo. Leta 2005 je Janša ob nakupu stanovanja prodal posestvo v Trenti, znano kot Tonderjeva domačija. Posestvo je v Zgornji Trenti tik ob Soči in meri skupaj več kot 15 tisoč kvadratnih metrov. Nekaj let kasneje so “preiskovalci” iz vrst globoke države ugotovili, da bi lahko z lažnimi podatki o vrednosti pred javnostjo dokazovali, da je Janša podjetju IMOS, ki je posestvo kupilo, prodal “podrtijo”, zanjo pa iztržil kupnino, ki naj bi močno presegala realno vrednost – zaradi dejstva pač, ker je bil takrat predsednik vlade, kar naj bi pomenilo, da je zlorabil svoj položaj.

Akterji afere Trenta so to naredili tako, da so prek sodišča najemali cenilce toliko časa, dokler niso našli “ustreznih”, to je takih, ki so ocenili, da je bila domačija s posestvom leta 1992 vredna več kot 13 let pozneje, ko je Janša posestvo prodal, kar je glede na vlaganje v posestvo v tem času povsem nelogično.

Postavlja pa se zanimivo vprašanje: Če je Janša storil kaznivo dejanje zato, ker je 13 let kasneje prodal nepremičnino z dobičkom okrog 100 tisoč evrov, bodo potemtakem sodili tudi zadnjemu partijskemu šefu Kučanu, če svoje nepremičnine v Murglah proda? Glede na to, da bi v žep potegnil več kot milijon evrov, bi mu po načelu proporcionalnosti v tem primeru morali dosoditi vsaj dvajset let zapora. Ali pa v primerih, ko gre za bivše komunistične oblastnike, pravosodje zelo dobro razume, kaj je to oblikovanje cene na trgu?

 

 

vir: I. K. (nova 24)