Sarma: Tradicionalna jed iz kislega zelja, ki očara vse generacije

Sarma je že dolgo priljubljena jed, ki združuje okuse vseh generacij, a mladi jo pripravljajo vse redkeje. Pogosto se zdi zapletena za pripravo, zato mnogi raje obiščejo starše ali stare starše, ki jo pripravijo, medtem ko mladi le sedejo za mizo. Da bi to spremenili, predstavljamo podroben recept, ki vas bo naučil, kako sarmo pripraviti korak za korakom. Tako boste lahko to izvrstno jed uživali kadar koli si zaželite.

Sestavine:

  • 1 velika glava kislega zelja
  • 600 g mlete govedine
  • 3 skodelice belega riža
  • Glavica česna
  • 200 g suhih reber
  • 100 g dimljene slanine
  • Začimbe: sol, vegeta, mleta paprika, poper
  • Dodatki po želji: čebula, nariban korenček, bazilika, origano

Priprava kislega zelja:

Izberite veliko glavo kislega zelja in jo pustite, da se odcedi. Liste nežno odstranite in z nožem odrežite debelejši del pri korenu, da bodo bolj prožni za zavijanje. Liste operite s hladno vodo, da odstranite prekomerno kislost, nato jih pustite, da se posušijo.


Priprava nadeva:

Mleto govedino na hitro popražite na vroči maščobi, dokler rahlo ne spremeni barve (ne preveč, saj se bo kasneje skuhala). Dodajte mleti poper, vegeto in mleto papriko, nato dobro premešajte. Dodajte opran riž, premešajte in nadev je pripravljen. Po želji lahko dodate nariban korenček, baziliko ali origano za bolj specifičen okus.


Zavijanje sarme:

Liste kislega zelja položite na dlan, na sredino položite žlico nadeva in začnite zavijati. Ko pokrijete nadev, prepognite robove proti notranjosti, nato zvijte do konca. Med kuhanjem bo riž nabreknil in poskrbel, da bodo sarme ostale čvrsto zavite.


Zlaganje in kuhanje:

Na dno lonca položite nekaj celih listov kislega zelja, nato dodajte rezine slanine, strok česna in po želji lovorjev list. Na to plast začnite zlagati sarme – najprej po obodu, nato proti sredini. Med sarme položite kose suhih reber in slanino, nato nadaljujte s plastmi, dokler ne porabite vseh sestavin.

Sarme prelijte s hladno vodo, da so popolnoma prekrite, in jih postavite na štedilnik. Med kuhanjem bo riž vpijal tekočino, zato po potrebi dolivajte mlačno vodo. Sarme naj se kuhajo na nizkem ognju več ur – dlje ko se kuhajo, boljši je njihov okus. Po tradiciji so sarme najboljše, če jih pogrevamo, a je to treba početi previdno, da se ohrani svežina jedi.


Postrežba:

Sarme postrezite z domačim kislim mlekom ali jogurtom. Za dodatek lahko uporabite urnebes solato ali preliv iz kisle smetane. Odlično se podajo k dobremu rdečemu vinu, ki dopolni njihov poln okus.


Nasvet za najboljšo izkušnjo:

Sarme so najbolj okusne, če jih kuhate v posodi za peko s pokrovom, saj ta ohrani toploto in enakomerno razporedi okuse. Čeprav priprava zahteva nekaj dela, so s svojim edinstvenim okusom vredne vsakega truda. Naj bo to jed, ki združuje družino in prijatelje, ter postane nepogrešljiv del vaših prazničnih in vsakodnevnih obrokov!

Dober tek!