“Küjamo v nedelo”!

Vir:Pixabay

Ob današnji velikonočni soboti bomo z družino kosili ob tradicionalno pečeni šunki. Premazali jo bomo z okusno marinado in poskrbeli za hrustljavo skorjo in okus, ki bo razvajal naše brbončice.

Za 4 osebe bomo potrebovali:

  • 1 kg prekajene šunke brez kosti in s kožo
  • 1/2 cimetove palčke, 1/2 žličke poprovih zrnc in 1/2 žličke koriandrovih semen
  • 1 lovorjev list
  • 4 klinčke
  • 100 ml javorjevega sirupa
  • 1 žličko gorčice in 1 žlico worcestrske omake
  • 1 žlico sojine omake

Šunko položimo v lonec in prilijemo hladno vodo s količino, da je šunka v celoti pokrita. Dodamo cimetovo palčko, lovor, poprova zrna, klinčke in koriandrova zrna. Vsebino v loncu zavremo, nato pa znižamo temperaturo, da voda rahlo vre, lonec pokrijemo in šunko kuhamo približno 1 uro in 50 minut.

Tekočino, kjer se je kuhal šunka odlijemo, nato pa šunko nekoliko ohladimo. Šunki “slečemo” kožo (maščobo ohranimo) in ji z nožem zarežemo lep karo vzorec. Šunko nato položimo v pečico, ki smo jo ogreli na 190 stopinje celzija.

V skledici zmešamo javorjev sirup, gorčico, worcestrsko omako in sojino omako, ter jo s polovičko prelijemo po šunki v pekaču. Pekač za 15 minut potisnemo v ogreto pečico, nato pa ga vzamemo iz pečice, šunko prelijemo z drugo polovico mešanice in pečemo v pečici še 35 minut. Šunko med peko večkrat prelijemo s sokom, ki se je nabral v pekaču.

Ko je šunka pečena, jo preložimo na desko za rezanje in pustimo, da se ohlaja cca. 15 minut. Nato jo narežemo na poljubno debele rezine, ki jih serviramo na krožnik ali pladenj in postrežemo.

Dober tek!

Uredništvo