Kunčje meso sodi med najkakovostnejše vrste mesa, strokovnjaki pa ga priporočajo pri boleznih srca in ožilja, predvsem pa starejšim ljudem, nosečnicam, otrokom in športnikom. Prednost pred drugimi vrstami mesa in tudi v varovalni prehrani mu daje manjša vsebnost holesterola in purinskih snovi, že 100 g tega mesa pa zadosti trikratno dnevno potrebo odraslega človeka po vitaminu B12.
Za pripravo kunca v jabolčniku za štiri osebe bomo potrebovali:
- 450 g kunčjih kosov
- 15 ml/1 žlička moke
- 5 ml/1 žlička gorčice v prahu
- 3 debelo narezani srednje veliki pori
- 250 ml suhega jabolčnika
- 2 vejici rožmarina
- sol in črni poper
- svež rožmarin za okras.
Pečico segrejemo na 180oC. Kose mesa zložimo v skledo in potresemo z moko in gorčico v prahu. Zmešamo, da se enakomerno prevlečejo. Meso v eni plasti zložimo v široko nepregorno posodo. Por blanširamo v kopru, odcedimo in stresemo na meso. Dodamo jabolčnik, rožmarin, sol in poper in pečemo 1-11/4 ure, da se meso zmehča. Okrasimo s svežim rožmarinom in ponudimo s pečenim krompirjem in zelenjavo.
Dober tek!
Uredništvo