Alan Geder in Janez Janša jutri o osamosvojitveni vojni v Pomurju!

Vir:Pixabay

Osamosvojitvena vojna za Slovenijo ali deset dni trajajoča vojna za samostojno Republiko Slovenijo, ki se je odvijala med 27. junijem in 6. julijem 1991, je dokaz Slovenk in Slovencev, da smo na svoji zemlji eden in edini gospodar.

O tem, še posebej pa o osamosvojitveni vojni v Pomurju, bosta jutri spregovorila Alan Geder (takratni načelnik generalštaba Slovenske vojske) in Janez Janša (takratni obrambni minister osamosvojitvene vlade).

V četrtek, 10. maja ob 19.00 uri, v kavarni hotela Diana “Pomurje v osamosvojitveni vojni 1991” – vabi VSO Pomurje

Kljub temu, da je obstajal dogovor med Slovenci in Hrvati, da le ti preprečijo napad na RS iz njihovega ozemlja, so nas ti pustili na cedilu. Toda, vedeli smo, da je prišel naš čas, kjer več nikoli ne bomo tujci na svojem ozemlju. Republika Slovenija je takrat odbila napad Jugoslavije in potrdila svojo neodvisnost.

Kot vemo, so boji potekali tudi na slovenski severovzhodni meji, ob nastajanju nove slovenske države pa je potekalo sodelovanje med tedanjo Milico in Teritorialno obrambo. Od slovenskih mest je ravno Gornja Radgona utrpela največ materialne škode, Murska Sobota pa je bila po 2. svetovni vojni prvo iz zraka raketirano mesto. O tem obstaja dokumentarni film, ki si ga lahko ogledate pred jutrišnjim dogotkom za osvežitev spomina.

Prav gotovo pa bomo jutri izvedeli še kaj, kar morda nismo nikoli.

Uredništvo