Alan Geder, veteran vojne za Slovenijo, slavnostni govornik osrednje občinske slovesnosti ob 30. obletnici samostojnosti RS (VIDEO)

Ob 30 rojstnem dnevu RS v Lendavi
Včeraj zvečer se je ob 20. uri na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi odvila osrednja občinska slovesnost ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Slavnostni govornik je bil Alan Geder, nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor, veteran vojne za Slovenijo in slovenski častnik, rojen v Lendavi.
Prisotne je pozdravil župan Janez Magyar.
“Bodimo ponosni na svojo državo, na svojo domovino in ravnajmo z njo kot z najvišjo vrednoto.
Praznujmo njen okrogli jubilej, ki letos sovpada z začetkom predsedovanja Slovenije Evropski uniji, kar je samo še dodatna potrditev, da pišemo zgodbo zrele, aktivne in uspešne države.
Slavimo in spoštujmo dejanja, ki so jih za nas pred 30. leti storili naši sodržavljani, aktivno in sodelovalno ustvarjajmo sedanjost, da bodo tudi naši nasledniki lahko na nas gledali s ponosom in hvaležnostjo. Bodimo enotni, odgovorni, sodelujmo in se spoštujmo!
Bog živi Slovenijo!”, so bile besede župana Janeza Magyara.
Za samostojno Slovenijo je zaslužen vsak, ki je na plebiscitu dal jasno sporočilo, da želi živeti v samostojni Sloveniji. Proti tej volji se na glas ni mogel izreči nobeden, tudi tisti ne, ki so po tihem želeli drugačen izid.
Izpostavil je tudi Demos, Janeza Janšo in tudi nekatere posameznike, ki so na braniku “mej” tvegali svoja življenja, ko je JLA izvajala aktivnosti, da voljo ljudstva prepreči. V svojem nagovoru je kar dvakrat izrazil potrebo (in željo), da se o pogumu Slovenk in Slovencev nemudoma začne govoriti v slovenskih šolah, so “izrane” besede Alana Gederja.
Morda je slika naslednjega: 1 oseba in stati

Slovesnost se je sklenila ob 21. uri z zdaj že tradicionalnim kulturnim programom, Balet pod zvezdami.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba, ples in znotraj

 

Sicer pa je Občina Lendava ob včerajšnjem visokem jubileju RS podelila priznanja Občine Lendave za leto 2020, ki jih zaradi epidemioloških razmer ob lanskem občinskem prazniku ni bilo možno podeliti.

 

Uredništvo