Alzheimerjeva bolezen je več, kot le izguba spomina!

Foto:Pixabay

Izčrpavajoča bolezen, ki prizadene ne samo obolelega, ampak celotno družino in sorodnike, je dandanes sopotnica starajoče se družbe. Alzheimerjeva bolezen je bolezen, ki je resnično zaskrbljujoča in bi njene simptome “prihoda” morali kar se da hitro prepoznati!

Alzheimerjeva bolezen je oblika demence, je pa tudi mnogo več!

Alzheimerjeva bolezen je le oblika demence, zato jo tudi premnogokrat posplošimo s splošno obliko demence. Res je, da vse obolele z boleznijo Alzheimerja spremlja tudi demenca, ne pa obratno. Gre namreč za spremembe v možganih, ki počasi, vendar vztrajno “peljejo” do pozabljivosti, zmedenosti in odsotnosti.

Pozabljivost, zmedenost in odsotnost kot posledica “bivanja” določenih beljakovin!

Za zgodnjo odkrivanje nastanka Alzheimerjeva bolezni je ključno, da prepoznamo določene simptome, saj lahko le na ta način obolelemu zagotovimo najvišjo kakovost bivanja in sobivanja s svojci ter sorodniki. Simptomi, ki opozarjajo na prihajajočo bolezen:

  • pozabljivost (govorjenje, branje in pisanje je vse težje), še posebej si oseba težje zapomni nove informacije
  • vse slabše kognitivne funkcije (razmišljanje, presoja in razumevanje), ki vodijo v hromljenje samostojnosti, dajanja pobud, oseba je vse več “dezorientirana”
  • moten je spomin in več kot polovica obolelih ima zablode in prepričanja, ki se ne ujemajo s stvarnostjo (kraja, prevare…tudi s strani partnerja, svojcev); tudi halucinacije
  • težave vsakodnevnih dejavnosti (delo, ki je bilo prej opravljeno enostavno, se sedaj zaostruje, procesi oz. postopki so zamenjani, časovno traja vse dlje…)

Strokovnjaki medicine pripisujejo posledice, ki jih spremlja bolezen Alzheimerja beljakovinam, ki se na novo “odložijo” v delu možganov, kjer potekajo komunikacije med posameznimi celicami. Tveganje za to boleznijo pa se še posebej poveča, če oseba boleha za hipertenzijo (povečan krvni tlak) in visokim holesterolom. Zgodnje odkrivanje te bolezni oz. prepoznavanje simptomov je izrednega pomena. Predvsem zato, ker že obstajajo zdravila, ki učinkovito vplivajo na napredovanje bolezni (hitrost). Sicer pa je nekaj najlepšega (in najtežjega), da bolnik ostane čim dlje v krogu svoje družine, saj se tam počuti najbolje. Zagotovo vsaj tako dolgo, dokler je to še smiselno!

Uredništvo