Pomemben ameriški obisk

V četrtek so  v Lendavi gostili ameriško veleposlanico v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian ter predsednika Judovskega združenja Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov Elia Rosna. Po sprejemu v mestni hiši so si prisotni ogledali staro mestno jedro, Sinagogo, spotikavce in judovsko pokopališče v Dolgi vasi.

Ameriška veleposlanica je ob obisku Lendave pohvalila prizadevanja lokalne skupnosti pri ohranjanju judovske kulturne dediščine in aktivnosti občine pri ohranjanju spomina na judovsko preteklost kraja ter projekte, ki poudarjajo judovsko zgodovino in prispevek le-teh k nadgradnji multikulturnosti kraja.

Jamie Lindler Harpootlian, Elie Rosen in Ivan Koncut (foto: T.G.)

Namen obiska je bil najti skupne točke pri možnostih sofinanciranja obnove in nadgradnje obstoječih objektov in projektov ter iskanje novih priložnosti pri poudarjanju večkulturnosti in sobivanja različnih narodov na enem prostoru.

Kot največja priložnost za skupno sodelovanje se izkazuje projekt obnove judovskega pokopališča, ki bi lahko z obnovo, rekonstrukcijo in nadgradnjo postalo aktivno pokopališče za člane judovske skupnosti v Sloveniji in širše. Prav tako pa obstajajo možnosti za sofinanciranje in podporo tudi pri obnovi in delovanju judovske sinagoge ter vsebin, s katerimi se objekt ohranja živ in služi vsem prebivalcem in obiskovalcem kraja.

(foto: T.G.)

Vodstvo Občine Lendava je veleposlanici zagotovilo, da si bo Občina tudi v bodoče prizadevala ohranjati judovsko dediščino, jo nadgraditi z namenom širše promocije kraja kot vzorčnega primera načina sobivanja različnih narodov in kultur v skupnem prostoru, saj smo prepričani, da smo lahko vzgled podobnim skupnostim tudi v svetovnem merilu.

M.Z.