Andrej Mešič, svetnik stranke SDS v Murskosoboški občini prenesel pobudo Škofije M. Sobota za ureditev trga pred stolnico Svetega Nikolaja!

Na četrtkovi seji Mestne občine Murska Sobota je Andrej Mešič, svetnik stranke SDS, prenesel pobudo Škofije Murska Sobota ter Katoliške cerkve na Slovenskem glede ureditve trga pred stolnico Svetega Nikolaja. V letu 2019, ob 100. obletnici priključitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, bosta namreč ti obhajali ta za Prekmurce in Slovence prelomen zgodovinski dogodek.

Pokroviteljstvo nad dogodkom prevzela Slovenska škofovska konferenca!

V dopisu škof msgr. dr. Peter Štumpf omenja zaslužne ljudi, ki so pripomogli, da danes Prekmurci živimo skupaj z matičnim narodom. Izpostavlja katoliške duhovnike in narodne buditelje in sicer soboškega dekana in tišinskega župnika dr. Franca Ivanocyja, urednika katoliškega časopisa Jožefa Klekla st., rektorja ljubljanske univerze Matija Slaviča zgodovinarja dr. Franca Kovačiča ter generalnega vikarja za Prekmurje ter soboškega župnika Ivana Jeriča.

Njim v spomin in zahvalo z ureditvijo trga ter postavitvijo kipov!

V spomin in zahvalo zaslužnim, bi na novo urejenem trgu s sofinanciranjem Občine Murska Sobota v letu 2019 bili postavljeni kipi slovanskih blagovestnikov svetega Cirila in Metoda, teh duhovnikov ter kip Svetega Nikolaja v krožišču Cankarjeve, Gregorčičeve in Bakovske ulice. V svojem dopisu nadaljuje, da postaja soboška škofija vse bolj prepoznavna v mednarodnem prostoru, kot sogovornica mnogih slovenskih in mednarodnih vprašanj. Tako je deležna številnih obiskov delegacij z vseh področij življenja, verskih, kot tudi političnih in gospodarskih. Leto 2019 zaključuje, bo tako za MOMS priložnost, da se pristopi k sofinanciranju in prispebva k zapolnitvi vrzeli odsotnosti zgodovinskega spomina tako v samem mestu kot tudi ob sami stolnici.

Andrej Mešič je na podlagi pobude na četrtkovi seji predlagal, da se sofinanciranje zagotovi v višini 120.000 EUR in “umesti” v Odlok o proračunu MOMS v drugem branju. Svetniki so pobudo dobro sprejeli.

Uredništvo