Ati, mama, čas je za žepnino!

Pravočasna in “redna” žepnina otroku pomaga spoznati “svet” denarja in financ, ga razumeti in se v njem znajti. Če starši svojemu otroku želimo dobro, mu bomo prepustili, da z žepnino samostojno razpolaga. S tem mu bomo “odprli” pot spoznavanja sveta denarja in financ, na katerega mora biti še kako pripravljen.

 

Prav je, da otrok že od malega sodeluje pri plačevanju stroškov nakupa hrane, športnih copat, igrače, ki si jo je izbral…O potrebnem bankovcu in/ali kovancih bo spregovoril  seveda z vami, s tem pa bo motiviran, da spremlja “prodajno/nakupni” proces. Ob vstopu v osnovno šolo bo tako že imel občutek ravnanja z manjšo žepnino.

Žepnina je namenjena za plačilo določenih stroškov, zato je pomembno, da se z otrokom dogovorimo, za katere vse stroške je le ta namenjena. Ker je otrok z vstopom v osnovno šolo (če je “bil zraven” dovolj zgodaj) pripravljen skrbeti in razpolagati z žepnino je prav, da jo dobi mesečno. Uporabi naj jo za manjše nakupe, kot so igrače, sladoled, darilo prijatelju…Ko bo otrok dopolnil starost devetih let (glede na zrelost otroka), mu žepnino že lahko nakazujemo na njegov račun. Sam bo skrbel za dvig pri prijazni bančni uslužbenki, na bankomatu…To je tudi čas, ko bomo skupaj opravili vpogled v stanje na njegovem računu…Če bo dober “skrbnik” računa, ga seveda lahko dodatno nagradimo in ga celo spodbudimo, da si odpre varčevalni račun.

Starši, taktiziranje dajanja denarja po potrebi, oz. takrat, ko menimo, da si ga zasluži zaradi nagrade ni prava pot. Žepnina je “vzvod za razvijanje potrebnih veščin odgovornega ravnanja z denarjem!

Vir:www.nlb.si//otroci-in-druzina

Uredništvo, 24.3.2017