Schallenberg ni uslišal prošnje Fajonove

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je prvi gost iz tujine na obisku v Sloveniji po imenovanju nove slovenske vlade. Danes se je srečal z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, v programu njegovega obiska pa sta še srečanji s premierjem Robertom Golobom in predsednikom Borutom Pahorjem.

Ministrica Fajonova je na srečanju dejala, da Slovenija ne vidi razlogov za ohranjanje nadzora na meji, Schallenberg pa trenutno ne vidi nobene ustrezne alternative nadzoru na slovensko-avstrijski meji. Avstrija je leta 2015 zaradi begunske krize uvedla nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko in ga ves čas podaljšuje. Sredi maja so nadzor podaljšali še za pol leta, uradno zaradi vojne v Ukrajini.

Glede na napovedi Roberta Goloba v času volilne kampanje, da bo odstranil zaščitne ograje na meji s Hrvaško, umika kontrole avstrijskih obmejnih organov še nekaj časa ni za pričakovati.

Oba ministra sta zadovoljna s sodelovanjem med državama, poudarila sta pomen manjšin za meddržavne odnose. Napovedala sta sodelovanje pri projektih za obnovo Ukrajine po vojni in se zavzela uresničitev evropskih zavez državam Zahodnega Balkana, ki se želijo pridružiti Evropski uniji.

M.Z.