Od sobote naprej bomo nad prekmursko ravnico lahko občudovali več kot 150 toplozračnih balonov, srečali pilote iz 32 držav z vsega sveta in obiskali atraktivne spremljevalne prireditve. 

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki bo od 17. do 23. septembra v Murski Soboti, bo največji letošnji mednarodni športni dogodek v Sloveniji. To mednarodno tekmovanje poteka pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. Množica pisanih balonov v zraku bo v Pomurje gotovo privabila množico ljubiteljev toplozračnih balonov iz Slovenije in tujine. Dogodek ima velik pomen za Mursko Soboto in pomursko regijo, zeleno oazo, ki ponuja številne priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, potencialne poslovne naložbe in ustvarjanje izvirnih zgodb.

Na tekmovanju bo sodelovalo 105 balonarskih ekip iz 32 držav, ki se bodo pomerile v različnih tekmovalnih nalogah v upravljanju balonov.

Vsak tekmovalni dan med 18. in 22. septembrom sta načrtovana dva poleta, eden zjutraj okoli 7. ure in drugi popoldne okoli 16. ure. Zjutraj se bodo tekmovalci poskušali približati letališču Murska Sobota, kjer jih bo čakala ena od tekmovalnih nalog. Na popoldanskem skupnem vzletu (fly-out) bodo vsi tekmovalci poleteli s skupnega vzletnega mesta na letališču Murska Sobota.

Poleg svetovnega prvenstva poteka še tako imenovana fiesta, kjer bo letelo 16 balonov, od tega šest balonov posebnih oblik. V zraku bomo lahko tako občudovali več kot 150 balonov. Na slovenskem nebu jih toliko skupaj še nismo videli.

Predsednik balonarskega kluba ROTO in generalni direktor organizacije prvenstva Matjaž Pavlinjek je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da so v sklopu svetovnega prvenstva za obiskovalce pripravili pester spremljevalni program, bogato gostinsko ponudbo in doživetja za vso družino. Že danes ob 19. uri bo v Gledališču Park v Murski Soboti predstavitev knjige o zgodovini, pilotih in razvoju balonarstva na slovenskem “Poleteli bomo v nebo” s potopisnim predavanjem balonarja Ivana Trifonova, ki se je večkrat zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je z balonom preletel severni in južni pol ter se spustil tudi v kraško jamo.

V soboto, 17. septembra, ob 15. uri bo pred Expanom slovesna otvoritev prvenstva, kjer bodo slavnostni govorci predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek (sicer nekdanji župan Mestne Občine Murska Sobota), generalni direktor organizacije prvenstva Matjaž Pavlinjek in direktor tekmovanja Claude Weber (FAI).

Predstavili se bodo piloti vseh sodelujočih tekmovalnih ekip. Ob 16.30 bo sledil Expano Aeroshow. Občudovali bomo padalce s slovensko zastavo, simulacijo gašenja s helikopterjem Slovenske vojske, prelet pilatusov, akrobatsko točko Petra Podlunška, akrobatska jadralna in brezpilotna letala ter akrobacije helikopterja Flying Bulls. Ob 18. uri bodo nad Soboškim jezerom vzleteli baloni z nalogo »Key Grab« ali “poberi ključ”.

Večer bo ob 19.30 popestril svetlobno-glasbeni spektakel, imenovan »night glow«, kjer se bodo osvetljenim balonom ob jezeru pridružili tudi baloni posebnih oblik, pester dan pa bodo zaključili ob 20. uri s koncertom priljubljene pevke Neishe.

V nedeljo, 18. septembra, bodo med 9. in 11. uro zjutraj izpred Expana poleteli plinski baloni, ki za razliko od toplozračnih balonov letijo višje in preletijo velike razdalje (leta 2020 so pristali na Poljskem, letos pa naj bi, glede na pričakovano smer vetrov, odleteli do Madžarske ali celo Romunije). Ob 12. uri bo za otroke in starše pred paviljonom Expano Družinski balonarski dan z delavnicami in animacijami za otroke; v družbi klovna in maskote prvenstva, malega Štrkca, bodo lahko vstopili v kupolo balona. Popoldne po 16. uri bo na Letališču Murska Sobota prvi skupinski vzlet več kot 130 toplozračnih balonov. Ob 20. uri obiskovalce na Expanu čaka še glasbeni nastop glasbenikov Lepopold I. in Vaino. Vstop na vse omenjene dogodke je prost!

Vse informacije o tekmovanju, predstavitve ekip in pilotov ter program so objavljeni na spletni strani www.hotairballoons2022.com, kjer lahko tudi rezervirate svoj polet (vsaj 24 ur vnaprej). Na Facebook in Instagram profilu bodo sproti objavljene natančne lokacije vzletov, pristankov ter krajev, nad katerimi bodo leteli baloni. Obiskovalce tudi vabijo, da delijo utrinke z dogodkov in jih označijo s #hab2022.

M.Z.