Bivša tovarna sladkorja v Ormožu bo spet “zaživela”!

Nizozemsko podjetje je uspelo prodati nepremičnine bivše poslovalnice Tovarne sladkorja Ormož. Kupec je skupina Agrana-Studen, ki bo v Ormožu spet po dolgem letu 2006 “zagnala” logistični center za potrebe povpraševanja po sladkorju na slovenskem trgu, trgu CEFTE in Bližnjega Vzhoda. V odkupljenih silosih, skladiščih in pakirnem centru se bo skladiščilo, čistilo in pakiralo cca. 40.000 TON sladkorja.

Agrana-Studen preko hčerinskega podjetja Agragold že prodaja sladkor!

Skupina Agrana-Studen, ki je sestavljena iz skupine Agrana in holdinga Studen, ima že bogate izkušnje iz procesa proizvodnje, trgovine in distribucije sladkorja. Sedež podjetja je na Dunaju, za slovenski trg pa že 23 let skrbi njihovo hčerinsko podjetje Agragold.

Spomnimo, da je Tovarna sladkorja Ormož prenehala s svojo dejavnostjo (zaprtje) v letu 2006 in sicer zaradi preračunljivosti lastnikov, ki so hitro izračunali več koristi od dobljenih nepovratnih sredstev EU (te je EU “podarila” zaradi znižanja količine proizvodnje sladkorja v EU), kot od proizvodnje sladkorja v Ormožu. Tako smo tudi ostali brez proizvodnje sladkorja, 400 delavcev brez služb in popolnoma odvisni od tujih trgov (pretežno od trga EU). Seveda pa so se veselili lastniki Tovarne sladkorja Ormož (pretežno Nizozemski kmetje), ki so bili bogatejši za dobrih cca. 38 MIO EUR, slovenski kmetje pa so si razdelili (se prodali) za cca. 25 MIO EUR.

Z nakupom nepremičnin v Ormožu do hitrejšega in zanesljivejšega “spremljanja” trga!

Trg, ki ga skupina Agrana-Studen oskrbuje, znaša cca. 400.000 TON sladkorja, ker pa bodo oktobra letos prenehale veljati “sladkorne kvote”, ki so tudi omejevale možnosti večje proizvodnje, je nakup pravočasen in predvsem strateški.

Bodo pomurska polja kmalu spet zasejana s sladkorno peso?

Ukinitev t.i. sladkornih kvot bo vsekakor nova priložnost za pomurske kmete, saj bo neomejena pridelava (kot kaže, se bo to tudi zgodilo) v članicah EU ponovno oživila to dejavnost. Seveda pa se poraja vprašanje ali v Ormožu sploh proizvodnja, saj jo sedaj holding Studen vrši v sosednji Madžarski in Avstriji? 

Toda, poučeni so tudi kmetje, ki poznajo cca. donos/hektar površine zemlje posamezne kulture. Znano je, da bo vse pomembnejše prednosti pomurskim kmetom ponujala pridelava konoplje, ki je še vedno v vzponu!

Uredništvo