Na Cvetno nedeljo so se verniki župnije Bogojina zjutraj zbrali pri Pilu sv. Florijana, ob katerem se na cvetno nedeljo zbirajo več kot 200 let.
Verniki župnije Bogojina so se zbrali s šopki zelenja in cvetja pod župnijsko cerkvijo Gospodovega vnebnohoda pri pilu sv. Florijana, kjer je domači župnik dr. Stanislav Zver opravil blagoslov “presmecev” in zelenja ter na kratko spregovoril o pomenu cvetne nedelje. Verniki  se na ta dan spominjajo prihoda Jezusa v Jeruzalem, kjer so ga pozdravili s cvetjem.
(foto: J.Ž.)
Po blagoslovu so se vsi prisotni v procesiji z molitvijo in petjem cerkvenih pesmi odpravili v cerkev, kjer je sledila sveta maša. Cvetna nedelja je uvod v praznovanje Velike noči. Še posebej se pri pletenju butar, v Prekmurju “presmec”, angažirajo birmanci in prvoobhajanci s svojimi domačimi. Na ta način pletenje presmecev prehaja iz roda v rod. Presmece so verniki položili ob nabožnem znamenju in po blagoslovu v procesiji nosili do vrat župnijske cerkve, kjer so jih namestili v posebno stojalo. Gre za več kot 200 letni običaj, ki se je v Bogojini ohranil do danes in se prenaša iz roda v rod.
(foto: J.Ž.)
V preteklosti so tudi pletli premece, ki so bili dolgi po več metrov in so jih  na blagoslov morali pripeljati s vozom ali kako drugače. Danes spletajo  manjše, visoke do 2 metra. Blagoslovljen presmec še danes doma zataknejo pod tram hiše ali gospodarskega poslopja, nekateri pa h križu na vidnem mestu v hiši, da k hiši prinaša dobro letino in varuje hišo ter pridelke pred naravnimi ujmami. V župniji Bogojina presmecu pravijo tudi »pušel iz zelenja«.
(foto: J.Ž.)
(foto: J.Ž.)

C. U.