V pričakovanju odločitve o datumu referendumov
Slovenska demokratska stranka je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi vložila tri pobude za razpis zakonodajnih referendumov, in sicer glede Zakona o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije, glede Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenije in glede Zakona o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi.
 

Slovenska demokratska stranka bo 157.457 zbranih podpisov za vse tri referendumske pobude danes ob 15:00 uri vložila v Državni zbor v sredo.

Sedaj je na potezi Državni zbor. Najbolj racionalno bi bilo, da referendum poteka hkrati z lokalnimi volitvami, torej 20. novembra. Tako z izvedbo referenduma nebi bilo veliko stroškov, obenem bi referendumska odločitev zaradi dobre udeležbe imela močno legitimnost.

A poslancem koalicije Gibanja Svoboda, SD in Levica ta predlog ni po godu, ker na podlagi velikega števila zbranih podpisov obstaja realna možnost, da zakonski predlogi Golobove vlade na referendumih padejo.

Glede na sprejeti rebalans proračuna za leto 2022 in predlog proračuna za leti 2023 in 2024 se poslanci koalicije na racionalnost porabe javnih sredstev gladko malo požvižgajo. Pričakovati je, da bodo kljub težki gospodarski situaciji predlagali samostojni referendumski dan konec novembra ali celo v mesecu decembru. S tem upajo, da se bo referenduma udeležilo premalo volivcev, da bi lahko škodljivi zakoni padli.
M.Z.