Kakšna bo usoda Levice in prihodnost Nove Slovenije?

V javnost je prišla izjava skupine zdravnikov iz leta 2019, v kateri le-ti v štirih točkah navajajo ključne zahteve za spremembe zdravstvenega sistema, ki bi bolnikom zagotavljal učinkovito javno zdravstveno oskrbo po zgledu razvitih zahodnih držav.

Kot osnovo za vzdržen javni zdravstveni sistem navajajo:

1. Bolnik ima pravico, da prosto izbere zdravnika,

2. Javni zdravstveni zavodi z zasebnimi konkurirajo na trgu zdravstvenih storitev,

3. Pacient ima pravico, da prosto izbere zavarovalnico, s katero bo sklenil zavarovanje

4. Bolnik ima na podlagi zavarovanja pravico, da zavarovalnica krije stroške njegovega zdravljenja.

Izjava, ki so jo podpisali Matej Beltram, dr. med, Erik Brecelj, dr. med., Matic Jurij Kališnik, dr. med., Gorazd Kalan, dr. med., Matija Krkovič, dr. med., Blaž Mrevlje, dr. med., Igor Muževič, dr. med., Marko Noč, dr. med., Andrej Robida, dr. med, Andrej Vranič, dr. med. in Krištof Zevnik, dr. med. dent., naj bi služila kot temelj za izvedbo zdravstvene reforme pod vodstvom dr. Erika Breclja.

Po včerajšnjem vrhu koalicije so v izjavah za javnost predstavniki koalicije zagotavljali enotnost pri izvedbi zdravstvene reforme. Celo Miha Kordiš, ki naj bi v razpravi najbolj opozarjal na vsebino koalicijske pogodbe v zvezi z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja, je bil pred kamerami spravljiv.

Iz neuradnih, a zanesljivih, virov smo izvedeli,  da naj bi po včerajšnjem vrhu koalicije prišlo do trenj znotraj stranke Levica. Vsebina izjave zdravnikov namreč povsem izključuje ukinitev zasebnega zdravstva in ukinitev dodatnega zavarovanja zamika na leto 2025. Še več. Zaradi kadrovanja nesposobnih ljudi, korupcije, slabega upravljanje bolnišnic in zdravstvenih domov ter nepregledne porabe javnih sredstev zagovarjajo zdravo konkurenco na trgu zdravstvenih storitev v Sloveniji in EU.

Dogajanje očitno potrjuje, da je Robert Golob Levico sprejel v koalicijo po nareku in da Levice ne jemlje kot resnega koalicijskega partnerja (kar je glede na število poslancev Levice v koaliciji logično).

Dejstvo je, da Levica zdravstvene reforme v smeri zahtev zdravnikov, od katerih so se nekateri že aktivno ukvarjali z reševanjem sistemske korupcije (Marko Noč in Blaž Mrevlje pri razkritju korupcije pri nabavi žilnih opornic, Erik Brecelj), ne more podpreti. Poleg tega se je danes na Golobove obtožbe odzval tudi nekdanji zdravstveni minister in član skupščine ZZZS Samo Fakin, ki pravi, gre za preusmerjanje pozornosti zaradi nesposobnosti aktualne vlade.

Robert Golob je v zdravstveno reformo prisiljen zagristi in upa, da bo le-ta rešilna bilka pred tem, da ga globoka država umakne s “šahovnice”. Skupaj z Levico je torej ne bo mogel izvesti. Se morda tega zavedajo v Novi Sloveniji in v zameno za sodelovanje z Golobovim Gibanjem Svoboda ne prispevajo podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije v zvezi finančnimi nepravilnostmi in izčrpavanjem GEN-I še v času, ko je bil na čelu te družbe Robert Golob?

M.Z.