Po praznikih Golob pričakuje odziv koalicijskih partnerjev

Predsednik vlade Robert Golob je včeraj po seji Sveta stranke Gibanje Svoboda spregovoril tudi o rekonstrukciji vlade. Po njegovih navedbah naj bi bilo odprto prav vse. Če se bo izkazalo, da je potrebno spremeniti organizacijo, bodo to tudi storili in, kot je pojasnil Golob, morda tudi radikalno zmanjšali število ministrstev.

“Kakšni bodo odzivi koalicijskih partnerjev, ne vemo,” je še dejal Golob in nadaljeval, da so v zadnjem letu ugotovili, da je medresorsko usklajevanje med velikim številom ministrstev postalo cokla za učinkovitost delovanja vlade. Pri tem je omenil odziv na poplave in nakazal, da je zanj osebno optimalno število ministrstev največ 12.

Z 19 ministri in enim ministrom brez listnice je Slovenija evropski rekorder. Slovenija ima na primer dva milijona prebivalcev in 20 ministrov, Švica z osem milijoni prebivalcev pa osem ministrstev. Že v času referendumske kampanje so nasprotniki zakona o vladi opozarjali na problem neučinkovitosti v primeru prevelikega števila ministrstev, a je koaliciji strank Gibanje Svoboda, SD in Levica s pomočjo vladi naklonjenih medijev volivke in volivce prepričati v nasprotno. Učinkovitost vlade z 20 ministri se je zelo nazorno pokazala letos.

Za primerjavo je imela vlada pod vodstvom Janeza Janše leta 2012-13, ko se je spopadala s posledicami zapravljive Pahorjeve vlade tik pred bankrotom države, le 12 ministrstev. Očitno se je Golob od Janše le nekaj naučil. Bo to tudi javno priznal?

M.Z.