Bo jutri Državni svet z vetom nad proračunoma 2020 in 2021 odprl vrata za več denarja občinam?

Foto: Pixabay

Ali bo povprečnina, ki določa višino sredstev občinam iz proračuna RS občutno višja, kot jo je “nastavila” Vlada RS in nato izglasovala koalicija s podporo poslancev madžarske in italijanske manjšine ter poslancev “Zmaga Jelinčiča”, bomo izvedeli že jutri. Državni svet namreč lahko na izglasovana proračuna (interesna skupina lokalnih interesov v državnem svetu je namreč sprejela predlog za odložilni veto) za leti 2020 in 2021 izglasuje veto.

Jutri svetniki Državnega sveta o proračunu za leti 2020 in 2021

V kolikor bi svetniki Državnega sveta izglasovali veto na proračuna za leti 2020 in 2021, bi poslanci DZ o proračunoma morali glasovati še enkrat, tokrat pa bi morali zbrati absolutno večino (vsaj 46 glasov).

Spomnimo, da so občine zaradi povišanja plač javnim uslužbencem (občine, vrtci, zavodi…) izgubile kar nekaj sredstev, ki so jih prej namenjale v razvojne namene. Na te ukrepe Vlade RS seveda občine niso imele vpliva. Ker pa Zakon o financiranju občin jasno določa, da je občinam za zakonsko določene naloge (ali z zakonom ali drugim predpisom prenešene naloge) potrebno zagotoviti denar iz proračuna RS, se je pri pogajanjih vladna stran pogajala s figo v žepu. Kot smo že poročali, sta se proti občinam postavila celo Pomurska poslanca Dejan Židan (SD) in Franc Jurša (DeSUS). Objavili smo tudi tabelo, ki jasno kaže, koliko manj razvojnega denarja bodo deležne Pomurske občine.  Se ponuja jutri upanje po sredstvih, ki jih ponovno objavljamo v tabeli?

Foto: J.H.