Šlo naj bi za sistematično kršenje delovnopravne zakonodaje

Po poročanju portala N1 naj bi se po razkritju, da so šivilje in drugi zaposleni v pomurskem podjetju Moda Mi&Lan žrtve desetletje ponavljajočega se kršenja delavskih pravic, odgovornim v tem podjetju obetala kazenska ovadba. Po 11 letih inšpekcijskih nadzorov in kupu izrečenih glob jo bo zdaj inšpektorat za delo po informacijah N1 le vložil.

Inšpektorji naj bi v podjetju, ki ga od leta 2014 vodi nekdanji član Murine uprave Milan Mörec, opravili že 33 nadzorov, do zdaj potrdili kar 42 kršitev delavskih pravic, nekatere pa se še ugotavljajo, in izrekli za več tisoč evrov glob.

Podjetje delavcem naj nebi izplačevalo sobotnih ur, niti ni omogočilo njihovega koriščenja. Prav tako naj bi vodstvo zaposlenim onemogočalo koriščenje dopusta in ni izplačalo regresa v skladu z zakonodajo.

Letos naj bi prejeli tudi prijavo zaradi poškodbe pri delu, kjer se je poškodovala ena od zaposlenih, a delodajalec tega ni prijavil, pač pa je zaposleno obtožil, da si je za poškodbo kriva sama.

Zaradi suma kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavk in delavcev v Modi Mi&Lan naj bi inšpektorat odgovorne osebe v tem podjetju, med katerimi po vseh dostopnih informacijah lahko pričakujemo tudi Milana Möreca, naposled le kazensko ovadil.

M.Z.