Bo sledila kazenska ovadba zoper poslance SD, LMŠ in Levice, ker so glasovali proti napotitvi vojske na južno mejo?

Ilegalne migracije se bodo zaradi opozicijskih poslancev SD, LMŠ in Levice nadaljevala (Foto: Nova 24TV)

Napotitve vojske na mejo, kjer bi ta ščitila Slovenijo pred prehodi nezakonitih migrantov ne bo. “Aktivacijo” 37. a člena Zakona o vojski so namreč na Odboru za obrambo, kot smo že poročali, v sredo zvečer zavrnili v stranki SD, LMŠ in Levici. Sledili niso niti argumentom, da je policija v času, v katerem se trenutno nahajamo podhranjena in, da se pričakuje zaostritev navala migrantov z dodatnim tveganjem, da so nekateri okuženi. Jim sledi kazenska ovadba za protidržavno ravnanje, ki jo je že nakazal Marjan Podobnik, predsednik stranke SLS?

Ali sledi poslancem SD, LMŠ in Levice kazenska ovadba zaradi protidržavnega delovanja?

Spomnimo, da je predlog ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da se aktivira 37.a člen Zakona o obrambi, sledil mnogim novo nastalim potrebam, ki so se pokazale v zadnjih tednih. Predvsem podhranjenosti policistov, predlog pa je sledil tudi potencialni nevarnosti, ki je trenutno “fokusirana” na grško-turški meji. Rešitev težav je minister videl v aktivaciji  Slovenske vojske (SV), ki bi dobila določena policijska pooblastila in bi tako lahko pomagala pri varovanju Slovenske južne meje. Toda, poslancem opozicije ni bil dovolj niti argument podatkov Policije, da  se migrantski val krepi, da po ocenah strokovnjakov varnostni organi prestrežejo le okoli 50 % ilegalnih prebežnikov in, da nam že dolgo ne zaupa niti soseda Avstrija. Nenadzorovana meja pred ilegalnimi prehodi pa pomeni le eno. Dodatna tveganja pred okužbami s koronavirusom in drugimi potencialnimi boleznimi, ki jih nosijo s sabo! So torej poslanci opozicije, ko niso sledili predlogu ministra Hojsa da zaščiti svoje državljane protidržavno ravnanje ali le nedržavno tvorno ravnanje?

“Država, vlada, opozicija…dnevna politika je bila po mnenju ustavnega pravnika dr. Andraža Teršeka na preizkusu. Na odločilnem preizkusu svoje odgovornosti, odločnosti, iskrenosti, državništva in demokratičnosti. Ali na preizkusu vrednosti zaupanja, legitimnosti, zrelosti, sodelovalnosti, solidarnosti, kompetence za upravljanje z državo in skrbi za dobrobit ljudi.«

Kot je ustavni pravnik zaključil, bi bila odločitev o uporabi vojske v trenutnih razmerah tako tudi po njegovem mnenju smiselna in pravilna. Še posebej, ker vsi državljani RS imajo pravico do zdravja in do življenja. Ta je sedaj v času razglašene svetovne pandemije nad svobodo gibanja in zbiranja. Slednji dve pravici sta namreč že povzročili preveč okužb in tudi smrti. Smrti svojcev, prijateljev, sosedov, znancev! Zakaj so torej stranke SD, LMŠ in Levice zaradi svojega slepega političnega sovraštva bile celo pripravljene žrtvovati svoje državljane, ogroziti njihovo varnost, zdravje in nenazadnje življenje soljudi, je še zaključil!

Kar nekaj členov kazenskega zakonika govori v prid Marjanu Podobniku. Predvideva sankcije, če posameznik deluje proti lastni državi in narodu. Vse to je prepoznano v ravnanju opozicijskih poslancev, ki so “stisnili” PROTI varnosti svojih državljanov. Ki so glasovali proti 37.a členu Zakona o vojski, proti napotitvi vojske na južno mejo.

Uredništvo