Bodo nevarni odpadki “romali” v CERO-Puconci?

Na trgu nevarnih odpadkov je zaradi dogodka v Kemisu nastala “izredna” situacija, sporočajo pri Saubermacherju Slovenija. Ker je vlada RS (inšpektorat za okolje) prepovedala sprejemanje nevarnih odpadkov v Kemisu, se na trgu iščejo raznorazne rešitve. Šušlja se, da naj bi nekaj količin nevarnih odpadkov sprejemali tudi v CERO-Puconci.

Nevarne odpadke je potrebno najprej primerno obdelati, nato “romajo” v tujino!

Podjetja, ki nevarne odpadke pripravijo za tujino, morajo od Agencije za okolje (ARSO) pridobiti posebno dovoljenje. Večina nevarnih odpadkov se dokončno uniči (sežig) v Avstriji in Nemčiji, nekaj pa tudi v RS (Salonit Anhovo in Albaugh Rače), navaja vir Delo. Ker pa postopki, vloženi na Agencijo trajajo kar tri mesece, bodo podjetja zelo kmalu v hudih težavah, kam z nevarnimi odpadki.

Je težavam podjetij, ki ne vedo kam z odpadki  že “priskočil na pomoč CEROP”?

Podjetje CEROP ima sicer okoljevarstveno dovoljenje za ravnanje z nevarnimi odpadki, vprašanje seveda je za kakšne količine in vrste nevarnih odpadkov. Kemis je namreč imel izdano dovoljenje za skladiščenje in predelavo vseh nevarnih odpadkov (razen eksplozivnih in radioaktivnih).

Saubermacher Slovenija razpolaga z najsodobnejšim obratom za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem. Njegova zmogljivost za obdelavo je kar 54.000 TON/leto, trenutno pa jih dejansko obdelajo le 19.000/leto. Zakaj torej ne Saubermacher Slovenija?

Uredništvo