Včeraj so se nadaljevali pogovori med vlado in predstavniki kmetov 

Včeraj so se nadaljevali pogovori glede stavkovnih zahtev kmetov, ki so bili zaradi menjave vodstva na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in Ministrstvu za naravne vire in prostor (MNVP) začasno prekinjeni.

Na sestanku so se med drugim dogovorili, da pripravijo pripombe na osnutek dogovora med stranmi ter na predlog novega pristopa za določitev okoljsko občutljivega trajnega travinja za leto 2024 in naprej iz predloga Uredbe o pravilih pogojenosti. Predstavniki so na srečanju predstavili razširjene zahteve, na katere pričakujejo odziv pristojnih ministrstev.

Pogovore je vodil državni sekretar na MKGP dr. Blaž Germšek, deležnike v sektorju kmetijstva pa so zastopali predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zveze kmetic Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine ter Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije.

Dogovorili so se, da predstavniki deležnikov v sektorju kmetijstva do tega četrtka, 21. decembra, posredujejo pripombe in predloge na osnutek dokumenta. V nadaljevanju so opravili še razpravo glede metodologije revidiranja postopka določitve okoljsko občutljivega trajnega travinja v območjih Natura 2000 za namen pogojenosti (obvezni standard DKOP 9), za katero velja prepoved preoravanja ali spreminjanja v drugo rabo, vključno v zaraščanje.

Medtem, ko se naši predstavniki kmetov in vlade pogovarjajo, pa so kmetje v Nemčiji in Franciji svoje nezadovoljstvo pokazali na povsem drugačen način. Ne pristajajo namreč na leporečenje in “iskanje tople vode”, zato so na katastrofalno kmetijsko evropsko politiko, ki vodi v popolno prehransko odvisnost Evrope, odgovorili s protesti.

Na avtocestnih izvozih in vpadnicah v Berlin je prišlo do pravega prometnega kolapsa, središče mesta je bilo preplavljeno s traktorji, ponekod so kmetje na katastrofalni odnos aktualne nemške vlade do kmetijstva opozorili celo z raztrosom gnoja po mestu.

V zgodnjih urah so se odpravili v središče Berlina, kjer so izrazili zahteve po umiku reform, ki uničujejo evropsko kmetijstvo.

Nemški kmetijski minister Cem Özdemir, ki sicer prihaja iz vrst Zelenih, je v izjavi za javnost dejal, da sicer razume kmete, a da alternative ukrepom, ki jih izvaja aktualna nemška vlada pod vodstvom socialistov, ne vidi. Kmetje napovedujejo, da bodo, v kolikor vlada ne umakne predlaganih sprememb, Berlin ponovno zasedli konec januarja.

Kaj bodo v primeru enakega odnosa vlade do slovenskih kmetov storili naši kmetje, še ni znano. “Javna tajna” naj bi bila, da naj bi predstavniki vlade “pod mizo” ugodili največjim kmetom z nekaj drobtinicami, da ne pride do podobne situacije, kot smo ji včeraj bili priča v Nemčiji in Franciji.

M.Z.