Bolečine neznosne, diagnoza postavljena, na terapijo pa bo čakala do junija 2022!

Foto: Pixabay

“Fibromialgijo imate gospa, vzporedno pa vam “nagaja” še revmatološki artritis”, po nekaj letnih pregledih dokončno diagnozo postavi zdravnik v bolnišnici Petra Držaja (UKC Ljubljana) v Šiški. Postopki odkrivanja bolezni do popolne diagnoze so trajali cca. pet let, v tem času pa so se bolečine pri gospe (njene podatke hranimo v uredništvu) le še stopnjevale. “Predlagamo čimprejšnjo terapijo v URI (Univerzitetni rehabilitacijski inštitut) Soča” še pove zdravnik in izda napotnico. Sledi šok, gospe namreč prijazna gospa v URI Soča sporoči, da bo na vrsti šele v juniju 2022!

Sledi šok, gospa bo na terapijo na podlagi izdane napotnice morala počakati do junija 2022

Bolezen, je gospe pred cca. petimi leti vzela službo (zaradi težav na delovnem mestu). Zaradi slednje je namreč komisija za invalidsko upokojevanje odločila, da gospa ni več sposobna na delovnem mestu opravljati svoje delo vseh osem ur. Sledila je invalidska upokojitev kot invalidke tretje stopnje za polovični čas (štiri ure) in prvi šok, odpoved delovnega razmerja. Delodajalec žal zanjo ni našel primernega delovnega mesta. Gospa se sicer ni “predala”, zaradi njene pridnosti in predanosti delu se je namreč nadejala, da bo prej ali slej naletela na razumevajočega delodajalca. Žal je sledila realnost, invalidko tretje kategorije si pač ne želijo v službi. Minevala so leta, na bolečine, ki jih je povzročalo dejstvo, da jo delodajalci vidijo kot “invalida” ter vse bolj načeto zdravje, ki jih je povzročalo stopnjevanje bolezni, se je bilo potrebno navaditi. Najprej s pomočjo kopeli, potem raznimi elektromagnetnimi stimulacijami in potem s protibolečinskimi zdravili.

Končno zaradi stopnjevanja bolezni in mnogih izvidov na podlagi preiskav, zdravnik v bolnišnici Petra Držaja (UKC Ljubljana) v Šiški postavi dokončno diagnozo: Fibromialgija z vzporedno boleznijo revmatološkega artritisa. Ker so bolečine že dodobra načele zdravje gospe in oteževale nočni počitek, se zdravnik odloči in izda napotnico. “Gospa, greste na rehabilitacijo v URI Soča”. Po klicu v info. center pa sledi šok! “Gospa, na vrsti ste v juniju 2022”!

“Gospa, na podlagi izdane napotnice vas pričakujemo v juniju 2022”

Noro, si sploh predstavljamo, kako je moralo gospo boleti pred cca. petimi leti, ko ji je invalidska komisija prisodila invalidnost tretje kategorije. Si predstavljamo, kako jo mora boleti danes, ko se stopnja bolečine le še stopnjuje! Je torej normalno, da bo gospa čakala na terapijo do junija 2022, torej še kar tri leta.

Je normalno počakati na terapijo do junija 2022, torej dobra tri leta

Na povezavi URI-Soča je prebrati, da napotnica s čakalno dobo HITRO in REDNO pacienta “pripeljeta” do terapije šele v letu 2022. Ali je za slovensko zdravstvo in sistem, kjer poleg obveznega zavarovanja plačujemo še dopolnilno zavarovanje normalno čakati tri leta, pa presodite sami.

Uredništvo