Slovenija je vedno bolj odvisna od uvoza električne energije

Kljub temu, da so se cene električne energije na evropskih borzah, večji del gospodarstva le-to plačuje po lani dogovorjenih, torej višjih cenah. Slovenija trenutno tudi povečuje uvozno odvisnost, ki je lani znašala več kot 30 odstotkov. Talum Kidričevo, ki je bil doslej največji industrijski porabnik električne energije v državi, je pred kratkim prenehal z elektrolizo, zato se je uvozna odvisnost zmanjšala za okrog osem odstotkov, kar pa se bo v številkah pokazalo šele čez določen čas.

Holding Slovenske elektrarne zmanjšuje proizvodnjo v šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj in energijo uvaža, saj je lansko leto proizvodnja elektrike v hidroelektrarnah zaradi suše bila manjša. Letos se je v Termoelektrarni Šoštanj problem podaljšal, saj so izkopane količine lignita v premogovniku Velenje daleč od pričakovanih količin.

Tako smo bili v prvih treh mesecih v Sloveniji vsako uro odvisni od uvožene elektrike, odvisnost pa je skupaj znašala kar 30 odstotkov porabe. V  normalnih okoliščinah je naša uvozna odvisnost po podatkih ELES-a med 15 in 20 odstotki, kar pomeni, da Slovenija na dolgi rok ne bo primerna za visokoenergetsko intenzivno industrijo.

Glede na geostrateško lego ima Slovenija priložnost, da na podlagi naravnih danosti in implementacije jedrske energije med zelene vire energije postane izvoznica. Vse okoliške države so namreč neto uvoznice energije.

V kolikor v Sloveniji ne bo energetsko potratne industrije, lahko s pametno energetsko politiko na tem področju dosežemo velik preboj.

Žal se realizacija ideje o gradnji novega bloka JE Krško vedno bolj odmika, okoljevarstveni aktivisti pa iz dneva v dan pridobivajo moč in ovirajo razvoj na energetskem in kmetijskem področju. Vse kaže, da vlada Roberta Goloba, ki je pred volitvami vneto zagovarjal preboj na energetskem področju, situaciji enostavno ni kos. Premier se, vsaj tako izgleda, trudi pridobiti v državo investitorje, ki so relativno visoki porabniki električne energije, obenem pa dopušča, da zaradi “treh ptičev in dveh metuljčkov” za proizvodnjo električne energije ni mogoče koristiti rečnih virov.

V Nemčiji, kjer so pred dnevi zaprli zadnje jedrske elektrarne, ceno zelenega prehoda že plačujejo, saj imajo gospodinjstva že zdaj štirikrat višje končne cene elektrike od slovenskih. Se nam zaradi nespametne politike vlade pod vodstvom “energetika” Roberta Goloba obeta podobno?

M.Z.