Razvila sta svojevrsten in prepoznaven glasbeni izraz

Včeraj sta v sklopu Soboškega poletja nastopila kitarist Andrej Ofak in harmonikar Borut Mori. Koncert je zaradi napovedanega slabega vremena bil iz skritega dvorišča prestavljen v Pivnico Zvezda.

Dravograjčanoma Borut Mori in Andrej Ofak se poznata že iz časov njunega zgodnjega otroštva. Skozi desetletja sodelovanja sta razvila sinergijo, ki jima daje svojevrsten in prepoznaven glasbeni izraz, ki ga skrbno negujeta, razvijata in nadgrajujeta ter se pri tem dopolnjujeta.

(foto: M.Z.)

Veliko nastopata tudi v tujini, kjer mediji njune skladbe opišejo kot poetično glasbo sveta, saj se v njej prepletajo spokojnost, veselje, povezanost in brezčasje. Čeprav so dela instrumentalna, ob poslušanju publika začuti zgodbe o naravi, prijateljstvu, ljubezni ter o oddaljenih svetovih, ki se približajo skozi lepoto glasbe.

(foto: M.Z.)

 

 

Uglasbila in izdala sta zgoščenko Naj letim z besedili mladih slovenskih pesnikov, posnela sta glasbo za film. Decembra 2011 sta na natečaju Bisergora prejela nagrado za najboljšo priredbo ljudske pesmi. Druga zgoščenka, Odmevi reke Drave, je z avtorsko glasbo zrel sadež, saj je nastajala več kot desetletje. Na njej se čutijo vplivi različnih kultur in glasbenih narečij, ki so se vpletla v njun glasbeni razvoj.

V pivnici sta ustvarila svojevrstno vzdušje (foto: M.Z.)

V februarju prihodnje leto bo izšla tretja zgoščenka v povezavi z literaturo. Projekt sta uspešno  predstavila na Radiu Slovenija, ki ju je povabil, da bi uglasbila oz. na njun avtorski način predstavila delo in življenje Josipa Jurčiča. Ker se je ta projekt odlično razvil, sta se na podoben način lotila še Tavčarjeve Visoške kronike. Po besedah Boruta Morija bo ob izdaji zgoščenke februarja 2023 sledila vrsta predstavitev tega projekta s priznanim bralcem Ivanom Lotričem. Neuradno smo izvedeli, da utegne biti projekt predstavljen tudi v Murski Soboti.

Delček koncerta smo preko naše FB strani prenašali v živo.

M.Z.