Branje “šmarnic”, Mariji v čast

Šmarnica, cvetlica, ki te dni po gozdovih in vrtovih dobiva prelepo in popolno obliko, bo vseh 31 dni “spremljala” vsakodnevne ljudske pobožnosti Mariji v čast. Cvetlica je bila v Sloveniji “povezana” z molitvijo Mariji v čast že v letu 1855, “materijo” za branje pa smo Slovenci dobili s prevodom francoske knjige Mesec Marije v letu 1842. Prevod je objavil Davorin Trstenjak, navaja vir katoliska-cerkev.si.

Začetek majniške molitve (čaščenja Marije) sega v leto 1851, ko so pobožnost začeli ljubljanski bogoslovci. Od takrat se je širila v sleherno cerkev in vas. Pri šmarnicah mlado in staro “bere” lavretanske litanije in poje Marijine pesmi. Danes želijo verniki ob branju in poslušanju biti z vsebinami čim bolj izvirni in zanimivi za mlade “slušatelje”. Spoznavajo različne svetnike in svetniške osebnosti, pogovarjajo se o verskih resnicah, ponekod se poglobljeno pogovarjajo o družini, vrednotah družbe ipd.

Letos bodo slušatelji “ob šmarnicah” spoznavali Fatimo na Portugalskem. Gre za majhno vas na Portugalskem, kjer so srečanje z lepo mlado Gospo in njeno sporočilo doživeli otroci, Hijacinta, Frančišek in Lucija. Skrivnosti te vasice, potreben čas in potrebna dejanja, da so pripovedovanje otrok in namen sporočila dojeli še ostali, preberite na www.salve.si pod 19. Fatima na Portugalskem.

Uredništvo