V občinskih proračunih primanjkuje investicijskih sredstev, zato za vrtčevsko oskrbo ni dovolj denarja

Parlamentarni Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je Vladi Republike Slovenije februarja letos predlagal, da pripravi celovit paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju 2023 in stroškov rasti cen hrane in energentov ter z njim v roku enega meseca seznani pristojni odbor Državnega zbora. Vlada je na četrtkovi seji sprejela odgovor, ki ga bo posredovala Državnemu zboru.

Vlada v odgovoru ugotavlja, da paket ukrepov ni potreben. To pomeni, da stroške dviga plač v vrtcih nosijo občine, če pa tega ne morejo zagotoviti, pa breme pade na pleča staršev. Vlada Roberta Goloba sicer navaja, da se omilitev posledic draginje za starše odraža v sprejeti Odredbi o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2023. Vlada je mnenja, da se bo povprečno plačilo staršev celo znižalo, kar pa seveda ni res.

Občine v prvih treh mesecih tega leta preučujejo vpliv dviga stroškov izvajanja vrtčevske dejavnosti in v glavnem oblikujejo nove, višje ekonomske cene. Ker jim v občinskih proračunih primanjkuje investicijskih sredstev, za vrtčevsko oskrbo ne morejo zvišati sredstev. Tako bo breme nepremišljene plačne politike, ki jo izvaja aktualna vlada, padlo na pleča staršev. 

Puljenje denarja iz denarnic državljanov Republike Slovenije in očiten uvoz tujcev pomenita Golobovo očitno zasledovanje nujnega cilja po vodenju vlade tudi v naslednjem mandatu. Direkten vpliv na tožilstvo in sodstvo, ki baje že preiskujeta njegovo delovanje v GEN-I, mu omogoča zavlačevanje postopkov vsaj do naslednjih volitev, na katerih si obeta ponovno zmago in s tem nadaljevanje izogibanju odgovornosti pri izčrpavanju GEN-I.

M.Z.