V prihodnjih dneh bo v primeru izboljšanja epidemiološke situacije odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Premier se je zahvalil vsem, ki so se cepili zoper covid-19 in tako s svojim odgovornim ravnanjem omogočili vračanje v normalnost.

O oblikah prilagajanja ukrepov je včeraj z ministrom za zdravje Poklukarjem razpravljala  strokovna skupina. Skupaj so začrtali smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Vodja strokovne skupine Mateja Logar je po posvetu povedala, da udeleženci posveta predlagajo odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu predlagajo ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov zaenkrat še ne predlagajo.

Epidemiologi so po besedah Maria Fafangla predlagali tudi ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Predlagajo tudi zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek.

O vseh predlogih bo odločila Vlada RS na eni od prihodnjih sej, na jutrišnji po vsej verjetnosti še ne.

C. U.