Čas je, da v Sloveniji ustvarjamo “svet” brez revščine!

Vir:Pixabay

Verjamem, da si ljudje v Sloveniji zaslužijo, da živijo dostojno, z nasmeški na obrazih. Vem, da ta cilj lahko doseže le država, ki funkcionira na vseh nivojih dela, tako oblasti, kakor tudi vseh ostalih organov, ki v sodobno urejeno državo spadajo. Skupaj z modelom podjetništva, ki zasleduje osnovni cilj pravične delitve prihodka med vse deležnike v podjetju, vključno s pravično delitvijo dobička. Upoštevam tudi, da so lastniki v podjetje vložili kapital, za katerega morajo biti primerno nagrajeni.

V Sloveniji preveč revnih, da bi lahko bili ponosni na našo državo RS!

V Republiki Sloveniji žal živi preveč obrazov, ki ne morejo živeli dostojno, z nasmeški na obrazih. V mesecu oktobru (ko obeležujemo mednarodni dan boja proti revščini) smo ponovno ugotovili, da se stanje v RS samo še poslabšuje in se vse več Slovencev znajde v začatanem krogu revščine. To pomeni, da si ne morejo privoščiti načina življenja, običajnega za družbo, v kateri živijo iz razlogov niskega dohodka, brezposelnosti ipd. Podatki SURS razkrivajo, da kar vsak sedmi Slovenec živi pod pragom tveganja revščine.

Revščine ne ustvarjajo revni, je na podelitvi Nobelove nagrade dejal Muhammad Yunus, Nobelov nagrajenec za mir!

Ekonomski model, ki po mojem traja že preveč dolgo, izkristalizirale pa so se že skoraj vse njegove pomanjkljivosti, v tem in prihodnjem času “človeka” nima več kaj iskati. Vemo, da reveži niso povzročili revščine ampak ravno ekonomski in socialni sistem, katerega priča smo od včeraj in danes. Za njimi stojijo voditelji, vlada, politika, “podjetništvo”… sistem. Stojijo z znanimi razvitimi teoretičnimi modeli in prakso, ki na eni strani bogati peščico ljudi, siromaši srednji sloj ter v negotovo prihodnost “poganja” vse več pridnih, delovnih, marljivih Slovencev.

Slovenci smo pridni, srčni, delovni, sposobni…inovativni in še mnogo “dobrih” značilnosti bi nam lahko pripisal. Vem, da bi lahko začeli z modelom brez revščine. To bi bil le eden od velikih ciljev, ki bi mu morali slediti, v katerega bi verjeli in o katerem bi govorili naši zanamci. O velikem modelu, ki je na obraze ljudi spet pripeljal nasmešek, blaginjo za vse, pravično delitev dohodka ter resnično uspešno državo Republiko Slovenijo.

B.P.