Čas je za odhod Stojmenove Duh

Nakup računalnikov se je izkazal za popoln fiasko ministrice Emilije Stojmenove Duh. (Foto: Bobo)

Računsko sodišče je ugotovilo številne nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski v Ljubljani in pri nakupu 13 tisoč prenosnih računalnikov. Dominika Švarc Pipan je zaradi škandala že odstopila in čas je, da tudi Emilija Stojmenova Duh prevzame odgovornost in odide z ministrskega mesta. Obe sta se namreč zapletli v hud škandal, vsak od njih je vreden več kot 6 milijonov davkoplačevalskih evrov zato gre v obeh primerih za hudo oškodovanje države. Poslanska skupina SDS je že napovedala novo interpelacijo, če ministrica Stojmenova Duh ne bo odstopila sama.

 

Računsko sodišče je pod drobnogled vzelo lanski nakup 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijona evrov in pri tem ugotovilo, da ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno definirati tehničnih lastnosti teh računalnikov. Nakup po mnenju računskega sodišča tako ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

Ker večine prenosnih računalnikov niso razdelili, so nastali stroški skladiščenja. Po navedbah televizije je ministrstvo za shranjevanje in zavarovanje računalnikov do konca junija plačalo 13 tisoč evrov.

Spomnimo, da je bil rok za oddajo vlog po prvotnih načrtih do 22. junija, a ker je bilo jasno, da do tega roka ne bodo razdelili vseh računalnikov, ga je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS 17. junija podaljšal do konca meseca. V podaljšanem roku so razdelili le 195 računalnikov, skupaj torej nekaj manj kot 870.

Z eno besedo: Klavrno

Ministrstvo je do konca lanskega leta razdelilo 39 računalnikov, okoli 3000 jih je razdelilo šolam. Za 10.000 prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv za dodelitev računalniške opreme, rok se je iztekel konec junija. Razpis je bil namenjen socialno najšibkejšim. Po podatkih TV Slovenija je do minulega četrtka zanje prišlo okoli 2400 vlog, skupaj pa so do zdaj vročili 330 računalnikov.

Razpis za najšibkejše, očitno bodo zdaj delili računalnike vsem, ki se bodo prijavili
Na skladu so konec maja napovedali, da bodo, če bodo računalniki še vedno na razpolago, poziv objavili znova, pri tem pa določili novo skupino upravičencev, a tudi takrat se verjetno neuporabni računalniki ne bodo razdelili.

Spomnimo se absurdnosti v začetku afere, saj na začetku sploh ni bilo jasno kdo jih bo dobil.  Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so dejali, da so računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol, a na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje o vsem skupaj niso vedeli ničesar. Čeprav so na ministrstvu za digitalno preobrazbo pojasnjevali, da so računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol, je ministrica Emilija Stojmenova Duh kasneje vztrajala, da bodo kupljeni računalniki namenjeni otrokom s socialnega roba. Tukaj pa se zgodba ni zaključila, saj so v zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 umestili člen, na podlagi katerega bi računalnike razdeliti tudi prizadetim v poplavah. O tem pa sedaj ni ne duha ne sluha.

Pravosodno ministrstvo nakupa sodne stavbe ni načrtovalo

Računsko sodišče je pod drobnogled vzelo tudi poslovanje pravosodnega ministrstva in sicer primer nakupa stavbe na Litijski.  Ugotovili so, da ministrstvo za pravosodje nakupa sodne stavbe ni načrtovalo ne pri pripravi proračuna za leto 2023 ne z rebalansoma, ki sta bila narejena maja in avgusta. S tem je kršilo 16. člen zakona o javnih financah, očita Računsko sodišče.

Aktivnosti za nakup sodne stavbe je pravosodno ministrstvo Dominike Švarc Pipan začelo brez zagotovljenih finančnih sredstev, brez celovitega ogleda prostorov, brez upoštevanja nujno potrebne obnove in brez mnenja predvidenih uporabnikov prostorov. Niso torej upoštevali načela učinkovitosti in gospodarnosti, s tem pa so kršili tudi drugi člen zakona o javnih financah, poroča RTV.

Razmetavanje javnega denarja


V obeh omenjenih primerih je videti katastrofalno negospodarno porabo davkoplačevalskega denarja. Ko je ministrstvo za pravosodje na mizo prejelo ponudbe, očitno ni pripravilo analize, prav tako ni razvidno, kako je ministrstvo preverilo izpolnjevanje energetske učinkovitosti stavbe, opozarja Računsko sodišče. Ministrstvo za pravosodje je kršilo tudi uredbo o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije. Ob njeni pripravi namreč niso upoštevali stroškov prenove prostorov.

Kršenje pravilnikov o izvajanju proračuna in členov zakona o javnih financah

Ko je ministrstvo za pravosodje 22. decembra prosilo ministrstvo za finance, naj odobri izjemo in v proračun uvrsti nov projekt, je kršilo pravilnik o izvajanju proračuna. To bi morali storiti najmanj 20 dni pred sejo vlade. Isti pravilnik je kršilo tudi ministrstvo za finance – čeprav so večje spremembe dovoljene le do 17. oktobra, so izjemo namreč konec decembra odobrili.

Šest milijonov evrov od sedem celih sedem milijonov, ki jih je država plačala za stavbo, je bilo zagotovljenih s prerazporeditvijo sredstev iz splošne proračunske rezervacije. Za takšno prerazporeditev pa ni bilo podlage. Ni šlo namreč za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati, opozarja Računsko sodišče.

Razpad pravne države in funkcionarske odgovornosti


Kaj naj si torej mislimo davkoplačevalci, medtem ko nas vladajoči vsak dan prepričujejo, da denarja ni, zato se ne gradijo infektološke klinike, niti se ne obnavlja UKC, denarja je tudi premalo, da bi izpeljali dolgotrajno oskrbo po Janševem zakonu ali dohodninsko reformo Janševe vlade?

A.G.

vir: Nova24