Če prihajate iz teh držav, boste šli v 14 – dnevno karanteno

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19. Minister za zdravje Tomaz Gantar.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin so včeraj na novinarski konferenci predstavili, zakaj bo pri prehodu v Republiko Slovenijo potrebno v 14-dnevno karanteno, če se prihaja iz določenih držav.

Izjema vstopa v Slovenijo brez omejitev in karantene velja za osebe, ki bodo ob prehodu meje predložile negativni izvid testa na prisotnost COVID-19, ki ni starejši od treh dni in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja.

Država v tem trenutku sprejema ukrepe za zajezitev povečevanja števila okuženih iz tujine, tako minister za zdravje Gantar

Po številu okužb iz tujine, ki so bile iz tujine “prenešene” v Slovenijo, je na prvem mestu Bosna in Hercegovina z 9 okužbami, okužbe pa so k nam prišle še iz Rusije, ZDA, Švedske in nekaterih drugih držav. Večina teh okuženih iz tujine je v Slovenijo vstopila na osnovi izjem, ki jih določa 10. člen Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov preprečitve širjenja nalezljive bolezni Covid-19 na mejnih prehodih.

Vlada RS je tako na podlagi novih dejstev na seznam s poslabšano epidemiološko sliko dodala Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo, s seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav pa je z 19. junijem 2020 črta Bolgarijo. Na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav je na novo z 19. junijem 2020 uvrstila Dansko, Francijo, Irsko, Luksemburg, Malto in Španijo.

Epidemiološko slabo sliko (obvezna 14-dnevna karantena) se uvrščajo še: Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija, Severna Makedonija.

Na seznamu varnih držav pa je bilo vse od petka 19.6. 24 držav in sicer Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Črna gora, Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija.

Spomnimo, da je pri 34 aktivno pozitivnih v zadnjih 14 dneh 20 takih, ki so se okužili iz tujine, 14 pa se jih je okužilo znotraj Slovenije. Ta številka še ne predstavlja meje, ko bi že lahko govorili o začetku drugega vala širjenja virusa, je pa ukrep “preveritve” na meji več kot potreben.

Uredništvo