Čemu sem tu?

Podpisovanje računov, pregled dopisov, sestanki s poslovnimi partnerji, kar trije čakajoči sodelavci…Je tudi vaš vsakodnevni seznam delovnih opravil podoben, vaša tajnica pa že skoraj obupana, saj bo zagotovo enega od sodelavcev “prestavila” na srečanje z vami na jutri?  Kako je sploh mogoče, da ste si tako natrpali vsa opravila v enem dnevu!

Vodja podjetja z dvajsetimi zaposlenimi “odpre prenosnik” in nalepka na notranji strani “ČEMU SEM TU” mu da vedeti, da je na delovnem mestu. Spet v nove izzive ta dan, si zamrmra. Hitro preleti rezultate v podjetju (osnovne računovodske informacije) in se z nasmeškom spomni na svoje zaposlene. Kako ponosen je na njih, saj so ključ do odličnih rezultatov! Toda ali se zavedajo, kako ponosen je na njih tudi oni?

Seveda! Na to ga spomni nalepka na notranji strani prenosnega računalnika “ČEMU SEM TU”. Z veseljem vstane iz udobnega stola in se odloči:

  • Danes bom pohvalil sodelavko, ki pripravlja razpisno dokumentacijo za črpanje EU sredstev. Res je odlična. Mora izvedeti, da je ključna za 5% boljšo lansko realizacijo prihodkov podjetja.
  • Nadaljeval bom pri skupini tima za iskanje novih priložnosti na trgu. Presenetil jih bom in se jim nepričakovano pridružil. Vzel si bom deset minut časa in jim razložil, kaj se mi zdi pri njihovih predlogih res dobro. Verjamem, da jih bom dodatno spodbudil in potrdil, da jih res cenim in da so na pravi poti. Njihovo delo resnično ažurno spremljam.
  • Če bom opazil, da zvečer še vedno gori luč sodelavca, ki pripravlja zaključno poročilo, se bom oglasil pri njem s pravo turško kavo. Priden je in vedno poskrbi, da so rezultati v zaključnem poročilo pripravljeni dovolj zgodaj. Tako se lahko temeljito pripravim na predstavitev le teh z lastniki.

Slovenci smo vse prevečkrat vzgajani v “kulturi graje” in moč pohvale le težko uporabimo. Toda, če dobimo priložnost za vodenje ljudi, ni opravičila, da se ne bi podali na pot učenja voditeljstva.

Vodje, naj vas nalepka “ČEMU SEM TU” poleg drugih pomembnih obveznosti spomni, da boste sistematično “lovili” dobro narejeno pri sodelavcih in jih boste za to pohvalili.

In nasvet za zaposlene! Tudi vi kdaj potrkajte na vrata svoje(ga) vodje in mu povejte (pohvalite), kako ponosni ste nanj(o) glede “tiste odločitve” od včeraj. Tudi on(a) potrebuje potrditev, ki da dober občutek, da je na pravi poti z zadovoljnimi sodelavci.

B.P.