Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu sedaj zastonj! Za koga?

Foto:Pixabay

Po letošnjem programu cepljenja bo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu za otroke, ki bodo letos dopolnili tri leta, in odrasle, ki bodo letos dopolnili 49 let, financirano iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Toda, ker cepiva, ki bo t.i. “zavarovalniško” trenutno še ni na zalogi, bodo prvi brezplačni odmerki na voljo predvidoma jeseni. Pravočasno?

Cepljenje najučinkovitejši sistem zaščite!

Do odločitve za brezplačno cepljenje določenih generacij prebivalstva, ki so na podlagi podatkov najbolj ogrožene (so največkrat zbolele), je prišlo predvsem zaradi izjemno nizke stopnje precepljenosti Slovencev. Slednje je le slabih osem odstotkov (v sosednji Republiki Avstriji slabih 70 odstotkov), pa čeprav je to najučinkovitejši način zaščite. Osnovno cepljenje zajema tri odmerke, nato pa na tri in pozneje na pet let sledijo poživitveni odmerki, sporočajo iz NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje).

Sicer pa je klopni meningoencefalitis druga najpogostejša klopna bolezen (prva je  klopna borelioza oz.  lymska borelioza) za katero povprečno zboli okoli 170 ljudi. Stopnja tveganja okužbe se poveča z višjimi temperaturami, ko se tudi poveča dejavnost klopov, obolevnost pa je najvišja na Gorenjskem in Koroškem.

Uredništvo

 

 

 

Klopne bolezni potrdijo z diagnostiko v mikrobioloških laboratorijih v nekaj urah